Putin: SAD ugrožavaju svjetski poredak

Odbacujući sankcije Zapada kao grešku, rekao je: „Rusija neće dramiti, niti moliti nikoga. Rusija je sama sebi dovoljna“
30 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2014. 20:54h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je optužio Sjedinjene Države da ugrožavaju globalnu bezbjednost nametanjem "jednostranog diktata" ostatku svijeta i krivicu za ukrajinsku krizu svalio na Zapad.

U 40-minutnoj oštroj kritici na račun Zapada, Putin je negirao da pokušava da ponovo izgradi sovjetsko carstvo na štetu ruskih susjeda.

"Mi nismo ovo započeli", rekao je Putin neformalnoj grupi eksperata o Rusiji, u kojoj su mnogi njegovi kritičari sa Zapada, upozorivši da Vašington pokušava da "preuredi čitavi svijet" prema sopstvenim interesima.

"Saopštenja da Rusija pokušava da ponovo stvori neku vrstu imperije, da narušava suverenitet svojih susjeda su neosnovana", rekao je ruski lider na forumu Međunarodnog debatnog kluba Valdaj u Sočiju.

Nabrajajući seriju sukoba za koje je okrivio američke sankcije, uključujući Libiju, Siriju i Irak, Putin se zapitao da li je politika Vašingtona osnažila mir i demokratiju.

"Ne. Jednostrani diktat i nametanje šablona (drugima) ima upravo suprotan efekat".

Kritičari kažu da su se godišnji sastanci Valdaj kluba pretvorili u propagiranje politike Kremlja, pri čemu se dio kojem Putin prisustvuje prikazuje uživo na državnoj televiziji i slabo je zastupljena tema ruskog poštovanja demokratije i ljudskih prava.

Ponavljajući optužbe da su zapadne vlade pomogle prozapadnim grupama u Ukrajini da izvedu puč kojim je zbačen predsjednik Viktor Janukovič u februaru, Putin je rekao: "Niko nije htio da nas sluša, niti da priča sa nama".

"Umjesto teškog, ali, naglašavam, civilizovanog dijaloga, izveli su državni udar. Gurnuli su zemlju u haos, ekonomski i socijalni kolaps, te građanski rat sa ogromnim gubicima", rekao je.

Odbacujući sankcije SAD i Evropske unije Moskvi kao grešku, rekao je: "Rusija neće dramiti niti moliti nikoga. Rusija je sama sebi dovoljna".

Putin je kritikovao vladu u Kijevu da koristi silu protiv pobunjenika umjesto da pregovara.

"Ponovo gledamo istu stvar...obuzdati silom", rekao je.

Samo se dotakao krize ruske ekonomije, kojoj prijeti recesija dok vrijednost njene valute opada zajedno sa cijenom nafte, njenog glavnog izvoznog proizvoda.

Međutim, u dijelu nakon govora, kada se postavljaju pitanja, rekao je da Rusija neće nesmotreno trošiti rezerve zlata i deviza da bi poduprla ekonomiju.

Putin nastoji da ekonomsku krizu pripiše globalnim problemima, sankcijama i cijeni nafte.

Pomogli smo Janukoviču da pobjegne

Putin je prvi put otvoreno priznao da je pomogao svom savezniku Janukoviču da pobjegne od nasilnih protesta u Ukrajini.

"Reći ću otvoreno - tražio je da bude prebačen u Rusiju, što smo i uradili", rekao je ruski predsjednik a prenio BBC.

Rusofono stanovništvo na istoku Ukrajine je uglavnom podržavalo Janukoviča i naljutilo ih je njegovo zbacivanje, što je doprinijelo raspirivanju višemjesečnog nasilja.

Ukrajinci 26. oktobra biraju novi sastav parlamenta, ali će separatisti na istoku održati svoje izbore sljedećeg mjeseca. Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla Putinu da se izbori na istoku moraju održati u skladu sa ukrajinskim zakonom

Bonus video: