Turski pijanista osudio odluku vlade o otkazivanju koncerata

0 komentar(a)
Fazil Saj, Foto: Fazilsay.com
Fazil Saj, Foto: Fazilsay.com
Ažurirano: 23.10.2014. 14:16h

Turski pijanista i kompozitor Fazil Saj osudio je danas tursku vladu što je otkazala njegove koncerte u toj zemlji bez obrazloženja.

"Nemojte da se plašite, već budite ponosni! To je samo muzika. Promijenite stav o 'ubijanju slobode' koja izaziva ogorčenje širom svijeta", navodi se u Sajovom otvorenom pismu, objavljenom danas u turskom listu Hurijet.

Turski virtuoz optužio je Ministarstvo kulture da je bez obrazloženja otkazalo dva njegova koncerta iz zvaničnog programa nastupa kompozitora u Ankari.

Saj (44), ateista i žestoki protivnik vlasti Redžepa Tajipa Erdogana, osuđen je prošle godine uslovno na deset godina zatvora zato što je svojim komentarima na Tviteru, kako je navedeno, podstakao širenje vjerske mržnje i vrijeđao islamske vrijednosti.

"Niko se u Turskoj ne osjeća prijatno kada je cenzurisan muzičar, a siguran sam da se ni vi ne osjećate dobro", navodi se u Sajovom pismu.

Turska vlada je odmah reagovala i odbacila Sajove optužbe.

"Saj je umjetnik koga izuzetno poštuje ministarstvo kulture i turizma", izjavio je predstavnik ministarstva Haluk Dursun.

Sadašnje turske vlasti, koje vladaju zemljom od 2002. godine, redovno se optužuju za kršenje slobode izražavanja.

Priznati turski pijanista svirao je s Njujorskom filharmonijom, Berlinskim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom Francuske i Tokijskom simfonijom, a od 2008. godine je ambasador Evropske unije za kulturu.

Saj je posljednji u nizu intelektualaca i umjetnika u Turskoj koji su sudski gonjeni zbog slobodnog izražavanja svog stava.

Bonus video: