Barozo: Ostavljam jaču Evropu

0 komentar(a)
Žoze Manuel Barozo, Foto: Betaphoto
Žoze Manuel Barozo, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.10.2014. 09:43h

Žoze Manuel Barozo rekao je u svom posljednjem obraćanju Evropskom parlamentu (EP) da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu.

Osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostrucila po broju članica (sa 15 na 28), odlazeći predsjednik Evropske komisije (EK) je rekao: "Mnogi su predviđali da Evropska unija neće moći da funkcioniše sa 25, 27 ili 28 članica i da će biti blokirana. Realnost je da EU nije blokirana proširenjem. Realnost je da je nekada zapravo bilo mnogo teže međusobno usaglasiti neke od zemalja-osnivača EU, nego svih 28 članica".

Barozo upravo proširenje vidi kao mehanizam koji je povećao političku moć i ekonomski potencijal EU, ali i omogućio slobodan život za pola milijarde ljudi, prenio je Dojče vele. U trenutku kada njegov nasljednik Žan-Klod Junker, koji od 1. novembra preuzima mjesto predsjedavajućeg EK, najavljuje konsolidaciju EU bez novih članica u narednih pet godina, Barozo gotovo ponosno naglašava činjenicu da su širenje Unije i njena dublja integracija bili kompatibilni procesi u posljednjih deset godina. Posle dijeset godina na čelu EK, Barozo u svom posljednjem obraćanju EP je naglasio da je EU, uprkos vremenu konstantnih kriza, uspjela da se otvori, konsoliduje i ujedini na gotovo cijelom evropskom kontinentu oko vrijednosti kao što su mir, sloboda i pravda. Finansijska i ekonomska kriza, kao najveća kriza u istoriji evropskog projekta, pokazala je sposobnost i otpornost Unije, ne samo da se prilagodi i stabilizuje, već i da postane i ostane najjači globalni igrač na polju trgovine, borbe protiv klimatskih promjena, humanitarne i razvojne pomoći i ulaganja u kulturu i inovacije, smatra Barozo. Iako priznaje da je trenutni privredni rast u EU i pored "stabilizacije" prilika ipak "manji od očekivanog", Barozo poziva Junkera da nastavi da vodi Evropsku uniju već zacrtanom politikom i da nastavi sa već započetim reformama. "U Evropi se problemi ne rješavaju kroz revolucije ili još gore kontrarevolucije već kompromisom, reformama i evolucijom, poručio je Barozo.

Bonus video: