Kijev traži dvije milijarde eura za ruski gas

Portparol Evropske komisije Simon O'Konor rekao je da će taj zahtjev biti razmotren u konsultacijama sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ukrajinskim vlastima
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2014. 07:10h

Ukrajina je zatražila od Evropske unije (EU) dodatni zajam od dvije milijarde eura, odnosno 2,6 milijardi dolara, kako bi platila ogroman dug koji ima prema Rusiji za gas.

Portparol Evropske komisije Simon O'Konor rekao je da će taj zahtjev biti razmotren u konsultacijama sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ukrajinskim vlastima, prenosi B92.

"U svakom slučaju izvršno tijelo EU ostaje i dalje na liniji podrške Ukrajini u skladu sa ranijim zalaganjima", kazao je O'Connor.

U Briselu je u utorak održan trojni ministarski sastanak uz učešće ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka, ministra energetike i rudarstva Ukrajine Jurija Prodana i evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Učesnici pregovora treba da postignu privremeni dogovor o uslovima isporuka ruskog gasa u Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko saopštio je u nedelju da je njegova zemlja postigla dogovor sa Rusijom o isporuci gasa Ukrajini do 31. marta po cijeni od 385 dolara za hiljadu kubnih metara i da će sporazum o tome zvanično biti potpisan tokom trojne runde pregovora o gasu u Briselu.

Bez takvog sporazuma postavlja se i pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa u zemlje EU koje idu tranzitom kroz Ukrajinu, uz veliku vjerovatnoću da Ukrajina neovlašćeno uzima gas u zimskom periodu radi zadovoljenja svojih unutrašnjih potreba.

Ruski i ukrajinski predsjednici Vladimir Putin i Petro Porošenko složili su se u telefonskom razgovoru koji su obavili u utorak oko važnosti podrške mirovnom procesu u Ukrajini.

Putin i Porošenko su razgovarali i o snabdijevanju Ukrajine ruskim gasom, nakon što je prošle sedmice u Milanu došlo do preliminarnog sporazuma o bazičnim uslovima budućih isporuka.

Bonus video: