Ukrajina traži pomoć EU da Rusiji plati dug za gas

Portparol Evropske komisije Sajmon O'Konor rekao je danas da će taj zahtjev biti "razmotren u konsultacijama sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ukrajinskim vlastima"
52 pregleda 0 komentar(a)
gasovod, Foto: Reuters
gasovod, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 17:25h

Ukrajina je zatražila od Evropske unije dodatni zajam od dvije milijarde eura kako bi platila ogroman dug koji ima prema Rusiji za gas.

Portparol Evropske komisije Sajmon O'Konor rekao je danas da će taj zahtjev biti "razmotren u konsultacijama sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i ukrajinskim vlastima".

U svakom slučaju, rekao je on, izvršno tijelo EU "ostaje i dalje na liniji podrške Ukrajini u skladu sa ranijim zalaganjima".

U Briselu se danas održava trojni ministarski sastanak uz učešće ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka, ministra energetike i rudarstva Ukrajine Jurija Prodana i evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Učesnici pregovora trebalo bi da postignu privremeni dogovor o uslovima isporuka ruskog gasa u Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko saopštio je u nedjelju da je njegova zemlja postigla dogovor sa Rusijom o isporuci gasa Ukrajini do 31. marta po cijeni od 385 dolara za hiljadu kubnih metara i da će sporazum o tome zvanično biti potpisan tokom današnje trojne runde pregovora o gasu u Briselu.

Bez takvog sporazuma postavlja se i pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa u zemlje EU koje idu tranzitom kroz Ukrajinu, uz veliku vjerovatnoću da Ukrajina neovlašćeno uzima gas u zimskom periodu radi zadovoljenja svojih unutrašnjih potreba, podsjeća Tas.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko naglasili su u današnjem telefonskom razgovoru važnost podrške mirovnom procesu u Ukrajini.

Dvojica predsjednika su istakla i značaj održavanja prekida vatre na jugoistoku Ukrajine, stoji u današnjem saopštenju Kremlja, prenosi Reuters.

Putin i Porošenko su razgovarali i o snabdijevanju Ukrajine ruskim gasom, nakon što je prošle nedjelje u Milanu došlo do preliminarnog sporazuma o bazičnim uslovima budućih isporuka.

Agencija AP je prenijela da su njih dvojica postigli saglasnost oko brojnih pitanja, ali da pitanje plaćanja gasa ostaje neriješeno.

Bonus video: