Zvanična Francuska: Tramp pokazao "nedostatak osnovne pristojnosti"

Francuzi su "počeli da uče njemački u Parizu prije nego što su stigle SAD", napisao je ironično Tramp u nediplomatskom osvrtu na njemačku nacističku okupaciju Francuske do oslobađanja od strane saveznika
198 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, posjeta groblju, Pariz, Foto: Reuters
Donald Tramp, posjeta groblju, Pariz, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2018. 15:57h

Portparol francuske vlade izrazio je danas žaljenje zbog niza kritičkih Tvitova američkog predsjednika Donalda Trampa upućenim Francuskoj i francuskom predsjedniku navodeći da je nedostatak "osnovne pristojnosti" da se tako piše na dan kad Francuska obilježava terorističke napade u Parizu iz novembra 2015.

"Juče je bio 13. novembar. Mi smo obilježavali ubistvo 130 naših sunarodinika prije tri godine u Parizu i Sen Deniju. Dakle odgovoriću na engleskom, osnovna pristojnost (common decency) bili bi prikladni", rekao je Benžamen Grivo posle sastanka vlade.

Tramp je po povratku iz Pariza gdje je 11. novembra s drugim svjetskim zvaničnicima prisustvovao obilježavanju 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, u nizu Tvitova ponovo kritikovao prijedlog svog francuskog kolege da se formira evropska vojska, francuske carine na američko vino i čak ukazao na opadajuću popularnost francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Francuzi su "počeli da uče njemački u Parizu prije nego što su stigle SAD", napisao je ironično Tramp u nediplomatskom osvrtu na njemačku nacističku okupaciju Francuske do oslobađanja od strane saveznika.

Grivo je rekao da se na današnjem sastanku vlade Makron vrlo kratko osvrnuo na seriju Tvitova američkog predsjednika. Makron je podsjetio da je već u razgovoru za američku televiziju rekao da se diplomatija na vodi preko tvitova već preko bilateralnih razgovora, rekao je Grivo.

Trampovi tvitovi ukazuju na tenzije između nekada prijateljski nastrojenih vođa SAD i Francuske i odrazili su nezadovoljstvo američkog predsjednika zbog kritika toga kako se on ponašao tokom posjete Francuskoj, navodi AP.

Francuska je juče odala počast žrtvama napada 13. novembra 2015. godine. Tada je ekstremistička grupa od devet ljudi sprovela niz napada u glavnom gradu kada je ubijeno 130 ljudi, a 350 je ranjeno.

Bonus video: