Turska: Hapse policijske zvaničnike zbog prisluškivanja

Uhapšeni su optuženi da su oformili kriminalnu organizaciju i prisluškivali na stotine ljudi, uključujcuhi Erdogana u nastojanju da pronađu dokaze za korupciju
0 komentar(a)
Ankara, Foto: Shutterstock
Ankara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2014. 11:35h

Turske vlasti pokrenule su novu operaciju hapšenja visokih policijskih zvaničnika osumnjičenih za ilegalno prisluškivanje više istaknutih političara.

Meta operacije su 18 policijskih zvaničnika u Ankari, uključujući bivšeg šefa državne obavještajne službe Omera Altiparmaka i bivšeg zamjenika šefa policije u Ankari Lokmana Krčila, izvijestila je turska agencija Anadolija

Ovo je peta takva operacija od jula, u kojima je uhapšeno na desetine bivših policajaca.

Cilj operacije je obračun sa, kako je Erdogan okarakterisao, "paralelnom državom" unutar snaga bezbjednosti, lojalnih njegovom nekadašnjem savezniku, bivšem imamu Fetuli Gulenu, koji se nalazi u egzilu u SAD, prenio je AFP.

Operacija je povezana sa optužbama za korupciju koje su se krajem godine pojavile protiv Erdogana i njemu bliskih ljudi, a koje su bile zasnovane na navodno prisluškivanim razgovorima.

Uhapšeni su optuženi da su oformili kriminalnu organizaciju i prisluškivali na stotine ljudi, uključujcuhi Erdogana u nastojanju da pronađu dokaze za korupciju.

Tursko tužilaštvo odbacilo je prošle sedmice optužbe protiv više od 50 ljudi, uključujući sinove dva bivša ministra, koji su se teretili za korupciju na osnovu prisluškivanih razgovora.

Bonus video: