Njemačka: Izvoz oružja može biti tajna

U takozvanom ranom stadijumu poslova, taj proces u vladi je posebno štićen, obrazložio je sud danas
0 komentar(a)
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.10.2014. 10:19h

Njemačka vlada ne mora da obavijesti Bundestag o izvozu naoružanja, ali mora da odgovori poslanicima na pitanje da li je Savezni savjet bezbjednosti dao dozvolu.

Ovo je odlučio Savezni ustavni sud danas po tužbi nekoliko poslanika opozicione partije Zeleni.

Poslanici partije Zeleni Hans-Kristijan Štrebele, Klaudija Rot i Katja Kojl tužili su pred Saveznim ustavnim sudom vladu u Berlinu, protestujući što Bundestag tek nakdnadno, kada su već date dozvole, saznaje o izvozu naoružanja u inostranstvo.

Sud je odlučio da vlada mora samo da odgovori poslaniku na pitanje o izvozu naoružanja, ali da ne mora da obrazlaže taj posao, niti da daje informacije o poslovima koji još nisu definitivno potpisani i okončani.

U takozvanom ranom stadijumu poslova, taj proces u vladi je posebno štićen, obrazložio je sud danas.

Njemačke vlade su u dosadašnjoj praksi jednom godišnje predstavljale svoj izvještaj o izvozu naoružanja sa svim statističkim podacima, što je aktuelna vlada izmijenila, time da se takvi izvještaji podnose dva puta godišnje.

Njemački ustav predviđa da vlada odlučuje o izvoznim poslovima, a dozvole o isporukama daje Savezni savjet bezbjednosti, koji je zapravo jedan odbor kabineta njemačke vlade.

Sjednice tog savjeta vodi kancelarka Angela Merkel, a tom savjetu pripada i sedam ministara, među kojima su ministri odbrane, spoljnih poslova i privrede, javljaju njemački mediji u izvještajima o Saveznog ustavnog suda.

Bonus video: