Merkel: Pomoći Ukrajini da plati dug za gas

"Svako mora da doprinese, uključujući Slovačku", rekla je Merkel u Bratislavi nakon razgovora sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, ističući da se rješenje traži i da ga još nema a zima već dolazi
1 komentar(a)
Angela Merkel, Robert Fico, Foto: Reuters
Angela Merkel, Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2014. 07:44h

Njemački kancelar Angela Merkel pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu toj zemlji da plati dug za gas Rusiji.

"Svako mora da doprinese, uključujući Slovačku", rekla je Merkel u Bratislavi nakon razgovora sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, ističući da se rješenje traži i da ga još nema a zima već dolazi.

Merkel je rekla da je za garantovanje snabdijevanja Ukrajine gasom potrebno naći sredstva za davanje kredita, prenosi B92.

"Radi se o tome da nađemo kredit, koji će omogućiti prevazilaženje situacije. Prešli smo dobar dio puta, ali do cilja nijesmo stigli. Dok je još moguće, EU bi željela da pronađe konkretna rješenja, ali su potrebni dalji pregovori", rekla je Merkel tokom jednodnevne radne posjete Slovačkoj.

Fico je rekao da se slovački dio odgovornosti sastojao u osiguranju reverzibilnih isporuka gasa Ukrajini ali da ništa neće funkcionisati ukoliko Ukrajina bude čekala da nešto za rješavanje njenih problema učine svi, samo ne ona sama.

U Briselu će biti održan trilateralni sastanak Rusije, Ukrajine i Unije o gasu, na kom će učestvovati ministri energetike Rusije i Ukrajine, Aleksandar Novak i Jurij Prodan, i evropski komesar za energetiku, Gunther Oettinger.

Učesnici pregovora treba da utvrde uslove isporuka ruskog prirodnog gasa Ukrajini za prelazni sporazum.

Odsustvo sporazuma stavlja u pitanje stabilnost isporuka ruskog gasa zemljama EU, koji se transportuje u tranzitu preko Ukrajine, zbog velike vjerovatnoće uzimanja gasa tokom zimskog perioda radi zadovoljavanja sopstvenih potreba Ukrajine.

Agencije navode da je 17. oktobra tema rješavanja gasnog spora s Ukrajinom bila jedna od glavnih na pregovorima u Milanu u okviru samita ASEM predsjednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, Merkel i predsjednika Francuske Fransoa Olanda.

Poslije susreta ruske i ukrajinske delegacije ukazali su se elementi kompromisnog rješenja, čija se potvrda očekuje na pregovorima - da Ukrajina plati 1,45 milijardi dolara na ime gašenja duga do kraja oktobra i još 1,65 milijardi dolara do kraja ove godine.

Pored toga, navodi agencija, usaglašena je privremena cijena od 385 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, po kojoj će se ostvarivati isporuke tokom zime uz avansno plaćanje.

Prethodna runda trilateralnih pregovora bila je održana u Berlinu 26. septembra, kada je bio pripremljen paket-sporazum koji je trebalo da usaglase vlade.

Bonus video: