Ruske vlasti koriste psihijatriju u političke svrhe

Centar Serbski je ozloglašen zbog toga što je uspostavljao sporne dijagnoze mnogim disidentima koji su u SSSR-u bili smješteni na psihijatrijska odjeljenja. U aprilu, jedan učesnik protesta je osuđen na psihijatrijsko liječenje na neodređeno vrijeme nakon što je u centru Serbski proglašen ludim
69 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2014. 07:39h

Kontroverzni ruski umjetnik, koji je svojevremeno ekserom zakucao genitalije za trotoar na Crvenom trgu, smješten je u bolnicu nakon što je otkinuo ušnu resicu uz znak protesta zbog prisilnog psihijatrijskog liječenja disidenata.

Pjotr Pavlenski, umjetnik iz Sankt Peterburga, nag se popeo na krov psihijatrijskog centra Serbski u Moskvi i odsjekao desnu ušnu resicu velikim kuhinjskim nožem.

Prekrivenog krvlju policija ga je poslije toga sklonila i odvela u bolnicu.

Njegov advokat Dmitrij Dinze je izjavuo da su ga ljekari zadržali zbog uha i zbog eventualne upale pluća.

Međutim kasnije juče, Dinze je izjavio za britanski „Gardijan“ da Pavlenski nema ozbiljnijih problema i da će uskoro biti pušten iz bolnice.

U saopštenju na Fejsbuk stranici svoje supruge u nedjelju, Pavlenski je kazao da je odsjekao ušnu resicu u znak protesta zbog toga što policija „ponovo koristi psihijatriju u političke svrhe“.

Pavlenski je napisao: „Naoružani psihijatrijskom dijagnozom, birokrata u bijelim laborantskim mantilima odsijeca od društva one djelove koji ga sprečavaju da uspostavi monolitički diktat jedne obavezujuće norme za sve“.

Centar Serbski je ozloglašen zbog toga što je uspostavljao sporne dijagnoze mnogim disidentima koji su u SSSR-u bili smješteni na psihijatrijska odjeljenja. U aprilu, jedan protestant sa demonstracija na Trgu Bolotnaja, Mihail Kosenko, je osuđen na psihijatrijsko liječenje na neodređeno vrijeme nakon što je u centru Serbski proglašen ludim, što je Amnesti internešnl osudio kao povratak sovjetskoj praksi, podsjeća „Gardijan“.

Nadji Savčenki, ukrajinskom pilotu koju su uhvatili proruski separatisti, sudi se zbog saučesništva u ubistvu dvojice ruskih ratnih dopisnika, a grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je proces politički motivisan. Od prošle nedjelje i ona je na psihijatrijskoj procjeni u centru Serbski.

Tužioci traže da Pavlenski bude podvrgnut psihijatrijskoj procjeni u slučaju optužbi za vandalizam zbog toga što je u februaru na mostu u Sankt Peterburgu zapalio gume u znak podrške protestima u Kijevu u kojima je zbačen ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Prošle nedjelje, okružni sud u Sankt Peterburgu je drugi put zaredom odbio zahtjev da se Pavlenski smjesti u psihijatrijsku bolnicu. Međutim, juče je podvrgnut psihijatrijskoj procjenu u bolnici u Moskvi i proglašen je mentalnom zdravim.

Pavlenski je privukao međunarodnu pažnju kada se obmotao bodljikavom žicom i zašio usne u znak protesta zbog krivičnog gonjenja članica grupe “Pusi Rajot”.

Galerija

Bonus video: