Liječenje pacijenta od ebole oko dva miliona eura

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer predložio je danas pred početak sastanka šefova diplomatija zemalja Evropske unije u Luksemburgu osnivanje međunarodnih ''bijelih šljemova'' za borbu protiv ebole
3 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.10.2014. 13:52h

Troškovi liječenja jednog pacijenta oboljelog od ebole koji se nalazi na Univerzitetskoj klinici u Hamburgu, mogli bi dostići sumu od dva miliona eura, pošto je pacijent, inače ljekar iz Senegala, povratio na skupe aparate - ultrazvuk i rendgen, koji su zatim rashodovani, prenose danas njemački mediji.

Direktni troškovi liječanja ostaju u okviru oko 300.000 eura, saopštila je ta klinika, navodeći da će, pošto je ljekar saradnik Svjetske zdravstvene organizacije, onda ta organizacija to i refundirati.

Osim toga, postoje i takozvani “sekundarni troškovi” liječenja, prenose mediji.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer predložio je danas pred početak sastanka šefova diplomatija zemalja Evropske unije u Luksemburgu osnivanje međunarodnih ''bijelih šljemova'' za borbu protiv ebole, prenose njemački mediji.

“Može se zamisliti nešto, poput 'bijelih šljemova'. To ne bi trebalo da bude jedna stalna i trajna organizacija, već pul eksperata, ljekara i medicinskog osoblja, na koje bi se moglo osloniti u kriznim situacijama”, objasnio je Štajnmajer.

U Njemačkoj je prije nekoliko dana preminuo prvi i za sada jedini pacijent od ebole - ljekar Mohamed A, čije je tijelo spaljeno u skladu sa medicinskim standardima, a bolnička soba u kojoj je na klinici u Lajpcigu ležao prvo temeljno oprana, a zatim dezinfikovana formalin-gasom, prenose mediji, ukazujući da cijeli slučaj nije imao nikakve opasnosti po građane.

Bonus video: