Benedikt XVI odbio da djeluje protiv pape Franje: Bog se ne plaši novih stvari

0 komentar(a)
Vatikan, papa Franjo, Foto: Reuters
Vatikan, papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2014. 11:48h

Počasni, penzinisani papa Benedikt XVI odbio je na Sinodu Rimokatoličke crkve da podrži konzervativne kardinale koji se protive otvorenosti pape Franje, prenosi danas italijanski list Republika.

Benedikt XVI prisustvovao je danas misi kojom je završen Sinod i beatifikacija pape Pavla VI (1968-1978) na Trgu Svetog Petra.

Sinod o porodici završio se uz prihvatanje izvještaja, ali ne i konsenzusom o dijelu teksta koji se odnosi na određene povoljnosti prema razvedim osobama i homoseksualcima, čemu se ranije protivio Benedikt XVI.

Mada sinod nije podržao otvorenost novog pape, sama činjenie da je raspravljano o za crkvu veoma spornim pitanjima, veoma je značajna pošto su ta pitanje prije Franja praktično bila tabu.

"Bog se ne plaši novih stvari! Zato nas on stalno iznenađuje, otvara naša srca i vodi nas na neočekivane načine", rekao je Franjo danas.

Papa je citirao Pavla IV koji kazao da crkva, a posebno sinod, moraju pratiti znake vremena kako bi se osiguralo da crkva usvoji metode koje će odgovarati "potrebama našeg vremena i promjena stanja društva".

Pavle IV je izabran 1963. kao nasljednik popularnog Jovana XXIII i tokom svog 15-godišnjeg papstva bio je odgovoran za sprovođenje reformi i vođenje crkve kroz 60-te godine obilježene seksualnom revolucijom.

On je omogućio da se misa vodi na lokalnim jezicima umjesto latinskog, tražio veće učešće svetovnih osoba u život crkve i revolucionarno promijenio odnos Rimokatoličke crkve prema ljudima drugih vjera.

Jozef Racinger od proljeća 2013. godine, poslije povlačenja s mjesta poglavara Rimokatoličke crkve, živi u bivšem manastiru nadomak Vatikana gdje se posvetio molitvi, pisanju i čitanju, i primanju svojih bližnjih.

Pozivajući se na obavještene izvore, Republika piše da je Benedikt XVI odbio poziv kardinala koji su ga tajno posjetili, da ih podrži protiv Franjine otvorenosti prema nekim spornim pitanjima u Crkvi.

"Nisam papa i ne treba meni da se obraćate", rekao je Benedikt, a prenosi italijanski list i dodaje da je penzionisani papa Franji uputio prijateljsko pismo nudeći mu teološku pomoć.

"Kada Benedikt govori, uvijek podržava Franju", rekli su analitičari koje citira Republika i dodaju da stari papa "nikako ne želi da ga iskoriste protiv argentinskog nasljednika".

Bonus video: