Samoproglašena Donjecka republika izdaje pasoše

U Ukrajini je danas stupio na snagu Zakon o specijalnom statusu Donbasa, regiona Donjecke i Luganske oblasti, nakon objavljivanja odluke u službenom listu ukrajinskog parlamenta
2 komentar(a)
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Beta/AP
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.10.2014. 18:14h

Samoproglašena Donjecka narodna republika (DNR) mogla bi da počne sa izdavanjem pasoša slfedeće sedmice, izjavio je danas premijer DNR Aleksandar Zaharčenko.

"Slfedeće sedmice imenovaćemo ministra pravde i vferujem da ćemo slfedeće sedmice početi sa izdavanjem pasoša Donjecke narodne republike", istakao je Zaharčenko, a prenio Itar-Tass.

U Ukrajini je danas stupio na snagu Zakon o specijalnom statusu Donbasa, regiona Donjecke i Luganske oblasti, nakon objavljivanja odluke u službenom listu ukrajinskog parlamenta.

Predsfednik Ukrajine Petro Porošenko je, nakon usvajanja u parlamentu, 16. oktobra potpisao zakon o specijalnom statusu Donbasa, koji se smatra ključnom tačkom njegovog mirovnog plana za normalizaciju situacije na istoku zemlje.

Zakonom se definiše privremena procedura organizovanja i delovanja lokalnih organa samouprave u različitim distriktima regiona Donjecke i Luganske oblasti, navela je ruska agencija.

Prema podacima UN, u sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila poginulo je oko 3.500 ljudi, a više stotina hiljada je izbfeglo.

Bonus video: