Vargas Ljosa: Nacionalizam prijeti Evropi

"Kad nastupi kriza dešava se ono što (filozof) Karl Poper naziva povratak plemenu, toj zaštiti kolektiva"
1 komentar(a)
Mario Vargas Ljosa, Foto: Beta/AP
Mario Vargas Ljosa, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.10.2014. 12:34h

Nacionalizam kao sinonim za "regresiju" predstavlja najveću prijetnju za izgradnju Evrope, ocijenio je Peruanski Nobelovac Mario Vargas Ljosa koji je upravo završio pozrišnu adaptaciju Bokačovog "Dekamerona".

"Nevjerovatno je da se to ponovo javlja u Evropi, gdje smo mislili da smo prevazišli to tako ograničeno stanje", izjavio je Ljosa na margini "Festivala knjige" organizovanog u Eks-an-Provansu na jugu Francuske gdje je počasni gost.

Osuđujući takvu ograničenu viziju života "koja uvijek proizvodi ratove, diskriminaciju i rasizam", dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010, ocijenio je da su "civilizacija, integracija i diverzitet" upravo suprotno od toga.

"Kad nastupi kriza dešava se ono što (filozof) Karl Poper naziva povratak plemenu, toj zaštiti kolektiva", rekao je on u razgovoru s nekoliko novinara.

"Zatvoriti se u nešto što poznajemo, to je regresija", rekao je on.

"To je najteža prijetnja za izgradnju Evrope", rekao je Ljosa na savršenom francuskom.

Autor 30-ak djela (romana, pozorišnih komada, eseja) Mario Vargas Ljosa (78) je rekao da je dosta optimističan po pitanju Latinske Amerike, gdje "napreduje demokratska kultura".

"U Latinskoj Americi danas postoji konsenzus za demokratiju i čak za otvorenu tržišnu privredu, što je prije izgledalo nezamislivo", rekao je Ljosa koji sebe predstavlja kao "liberala" iako je, kako je naveo, ta riječ "demonizovana" i povezana sa "svim zlima čovječanstva".

Pisac je upravo završio pisanje pozorišnog komada "Priče o kugi" koje su inspirisane vrlo slobodno Dekameronom, srednjevjekovnog italijanskog pisca Đovanija Bokača.

"To je djelo koje me uvijek impresioniralo", rekao je Ljosa.

On je takođe počeo da piše roman lociran u Peruu, njegovoj rodnoj zemlji, ali još ne zna šta će se tu desiti.

Bonus video: