MIHAIL GORBAČOV

Rusija i Zapad da spriječe Hladni rat

Gorbačov je rekao da je protiv bilo kakvih “zidova“ između naroda Evrope
1 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2014. 08:17h

Nekadašnji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov upozorio je lidere Zapada i Rusije na opasnost od novog Hladnog rata.

On je istakao da je neophodno da u što kraćem roku dvije strane nađu zajednički jezik u pokušaju rješavanja zajedničkih problema.

Govoreći za Rosijskaju Gazetu povodom 25. godišnjice od pada Berlinskog zida, Gorbačov je rekao da je protiv bilo kakvih “zidova“ između naroda Evrope.

“Da bi se izašlo iz trenutnog ćorsokaka između Rusije i Zapada, obje strane moraju da se ostave prakse uzajamnog osuđivanja i uvođenja sankcija“, istakao je Gorbačov.

Bivši sovjetski lider vjeruje da je Rusija dovoljno uradila odlukom da ne odgovori na nove sankcije koje joj je uvela Evropska unija, zajedno sa SAD i saveznicima.

“Sada je red na naše partnere... Vrijeme je da se ukinu sankcije na ličnom nivou. Kako može biti bilo kakvog razgovora ako kažnjavate ljude koji donose odluke i utiču na politiku?“, zapitao je Gorbačov.

Prema njegovom mišljenju, jedan od razloga trenutne političke krize je riješenost Zapada da preuzme poziciju Rusije. Takođe smatra da postoji duga istorija verbalnih napada Zapada na Rusiju, naročito za vrijeme vladavine Borisa Jeljicina, ali da to tada nije shvaćeno dovoljno ozbiljno.

“Tu mislim na ekspanziju NATO pokreta, razvoj odbrambenog raketnog sistema, kao i na akcije u regionima koji su bitni za Rusiju, naročito u Jugoslaviji, Iraku, Gruziji i sada Ukrajini“, podsjetio je Gorbačov.

Bez obzira na velike razlike, Gorbačov smatra da Rusija i Zapad dijele izazove oko kojih se moraju dogovoriti.

“Pretnje zajedničkoj bezbjednosti nisu nestale, pa se zbog njih mora naći zajednički jezik. To neće biti lako, ali drugog načina nema“.

Gorbačov je prokomentarisao i aktuelnu situaciju u Ukrajini.

“Vjerujem da problem može biti riješen, Rusi i Ukrajinci su bliski u svakom aspektu. Vjerujem da će lideri dve zemlje, Vladimir Putin i Petro Porošenko, koji dijele veliku odgovornost, biti primjer prave saradnje dvije zemlje“, zaključio je Gorbačov.

Preporučujemo za Vas