ŽELE DA ZAŠTITE MIKELANĐELOVO DJELO

Obilazak Sikstinske kapele ubuduće ograničen

Prašina koja se u kapelu unosi spolja, znoj i ugljen dioksid predstavljaju najveću opasnost za pinakoteku italijanskog renesansnog slikarstva
154 pregleda 0 komentar(a)
Sikstinska kapela, Foto: Beta/AP
Sikstinska kapela, Foto: Beta/AP
17.02.2019. 06:41h

Vatikan je odlučio da ograniči broj posjetilaca Sikstinske kapele na šest miliona godišnje kako bi zaštitio neprocjenljive Mikelanđelove freske, saopštio je danas zvaničnik Svete Stolice.

Čuvenu kapelu - u kojoj se u tajnim konklavama biraju pape, će tokom leta moći najviše da vidi 20.000 turista dnevno, tj. najviše 2.000 istovremeno.  Prašina koja se u kapelu unosi spolja, znoj i ugljen dioksid predstavljaju najveću opasnost za pinakoteku italijanskog renesansnog slikarstva čiji svod krase 500 godina stare freske među kojima je jedna od najpoznatijih scena u istoriji umjetnosti - predstava "stvaranja čovjeka" u kojoj Tvorac blagim dodirom prsta Adamu uliva život.  Da bi zaštitio rad renesansnog majstora, Vatikan je postavio novi sistem klimatizacije koji filtrira vazduh u kapeli, kao i novo osvetljenje koji će više nego prepoloviti štetno zagrevanje.  "Ubijeđen sam da su Vatikanski muzeji, a posebno Sikstinska kapela, dostigli maksimalni broj posjetilaca", rekao je danas Antonio Paoluči, direktor Vatikanskih muzeja, prenosi Rojters.  On je naveo da će sadašnji broj od šest miliona turista godišnje ubuduće predstavljati gornju granicu. "Nismo sve ovo preduzeli kako bismo omogućili ulazak većeg broja ljudi u Sikstinsku kapelu", istakao je on, dodavši da su radovi na postavljanju novih sistema započeli u junu, te da bi trebalo da budu završeni krajem tekućeg mjeseca.  Freske, koje je od 1508. do 1512. Mikelanđelo oslikao na 1100 kvadratnih metara tavanice, posljednji put su restaurirane 1994.  Paoluči je, takođe, najavio mogućnost obilaska Sikstinske kapele isključivo uz unapred napravljene rezervacije putem interneta ili turističke agencije.