Gruzija upozorava: Rusija da ne dira Abhaziju

Abhazija se, podsjeća AFP, odvojila od Gruzije nakon građanskog rata devedesetih godina, a poslije raspada Sovjetskog Saveza
113 pregleda 3 komentar(a)
Abhazija, Foto: Google Maps
Abhazija, Foto: Google Maps
Ažurirano: 15.10.2014. 17:04h

Gruzija je upozorila Rusiju da ne preduzima dalje korake u integraciji regiona Abhazije, navodeći da bi to moglo izazvati nove bezbjednosne probleme.

Oštro saopštenje, kako navodi francuska agencija, izdato je nakon što je vođstvo Abhazije u ponedjeljak podnijelo nacrt sporazuma lokalnoj skupštini prema kojem bi znatno bile ojačane veze između Moskve i Abhazije.

Taj sporazum o "savezništvu i integraciji", omogućiće izgradnju "zajedničke infrastrukture odbrane" i stvaranje kombinovanih oružanih snaga Abhazije i Rusije, koja već ima nekoliko hiljada vojnika stacioniranih u regionu, navodi francuska agencija.

U dokumentu se poziva, između ostalog, i na stvaranje zajedničkih struktura bezbjednosnih snaga i zajednički privredni i carinski prostor.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije saopštilo je da bi sprovođenje tog sporazuma znatno promijenilo situaciju u regionu i "stvorilo dodatne probleme" po evropsku bezbjednost.

"Nadamo se da će ruske vlasti odustati od potpisivanja tog, 'takozvanog' sporazuma, a u suprotnom to će biti smatrano kao korak prema aneksiji Abhazije sa nastupajućim pravnim konsekvencama", navedeno je u saopštenju.

Abhazija se, podsjeća AFP, odvojila od Gruzije nakon građanskog rata devedesetih godina, a poslije raspada Sovjetskog Saveza.

U njoj živi oko 240.000 građana koji su umnogome zavisni od pomoći Rusije, prenijela je francuska agencija.

Bonus video: