Rahoj: Novo poglavlje s Katalonijom

Predsjednik Katalonije Artur Mas juče je izjavio da je španska država "neprijatelj"
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2014. 13:05h

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio da se u odnosima sa Katalonijom otvara novo poglavlje pošto je sjeveroistočna španska provincija odustala od referenduma.

Ali Rahoj je, takođe, zaprijetio da će spriječiti neobavezujući "referendum" koji katalonske vlasti namjeravaju da održe umjesto pravog referenduma, ako se utvrdi da je to nezakonito.

Rojters navodi da nije jasno ni da li katalonske regionalne vlasti uopšte hoće da počnu konsultacije sa španskom vladom.

Predsjednik Katalonije Artur Mas juče je izjavio da je španska država "neprijatelj".

Mas je rekao da referendum o nezavisnosti, kome se vlada u Madridu oštro protivi, neće biti sproveden 9. novembra kao što je planirano, već će umjesto njega biti održane neobavezujuće "konsultacije" da bi se stekla slika o raspoloženju birača.

"Sada se otvara poglavlje dijaloga", kazao je danas novinarima u paramentu Rahoj koji je pozdradvio odluku katalonskih vlasti da odustanu od referenduma.

Španski premijer je, međtuim, kazao da će nastojati da spriječi neobavezujući referendum ako bude bilo kakvih indicija da je to nezakonito.

"Niko ne može kršiti zakon zato što bi to značilo ukidanje demokratije. Ako vidimo da u tim konsultacijama ima nečeg nezakonitog onda ćemo morati da uložimo žalbu", objasnio je Rahoj.

Bonus video: