Spaljeno tijelo umrlog od ebole

Leš Mohameda A. je do krematorijuma dopremljen u jednom specijalnom kovčegu, a preminuli dezinfikovan i uvijen u posebnu, nepropustivu foliju
0 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2014. 12:08h

Tijelo Mohameda A, koji je kao prva žrtva ebole preminuo u Njemačkoj, spaljeno je u skladu sa medicinskim standardima, prenosi danas tabliod "Bild".

Bolnička soba u kojoj je na klinici u Lajpcigu ležao prvo je temeljno oprana, a zatim dezinfikovana formalin-gasom. Mohamed A, ljekar i saradnik UN, zarazio se u Liberiji, a liječio se u Lajpcigu.

Njegov leš je prebačen, uz policijsku zaštitu, od klinike do krematorijuma, a profesor Bernhard Ruf je rekao da su prema najvišim standardima sprovedene sve medicinsko-higijenske mjere za zaštitu osoblja i okoline, tako da "ne postoji nikakva opasnost po druge ljude".

Preminuli ljekar je bio musliman, a spaljivanje leša nije u islamskoj tradiciji, pisala je njemačka štampa.

Referentni institut "Robert Koh" zahtjevao je da tijelo, sa smrtonosnim virusom, bude spaljeno, a i iz lajpciške vlade je rečeno da postupak sahrane mora biti prema zahtjevima tog instituta, "svejedno da li je riječ o musliamanu ili ne" i da "zaštita stanovništva u ovom slučaju ima prednost".

Isto, kao i gradska vlada Lajpciga, smatrao je i Centralni savjet muslimana Njemačke.

"Ako situacija zahtjeva da se tijelo spali, onda je u prvom planu zaštita stanovništva.To je za članove porodice veoma teško. Pepeo, ipak, može da bude pohranjen u zemlju i da se održi molitva za mrtve", rekao je tabliodu "Bild" predsjednik tog saveta Ajman Mazijek.

Leš Mohameda A. je do krematorijuma dopremljen u jednom specijalnom kovčegu, a preminuli dezinfikovan i uvijen u posebnu, nepropustivu foliju, navode mediji.

Preminuli ljekar, stigao je prošle nedjelje u Njemacku i treći je oboljeli od ebole koji se liječio u toj zemlji.

Bonus video: