NAJSNAŽNIJI PAD

Oštar pad industrijske proizvodnje u EU

Iz Eurostata je saopšteno da je u avgustu sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u 28 zemalja EU u prosjeku smanjena 1,4 odsto, što je njen najsnažniji pad u skoro dvije godine
0 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2019. 07:09h

Industrijska proizvodnja u 28 zemalja Evropske unije (EU) oštro je pala u avgustu.

 Iz Eurostata je saopšteno da je u avgustu sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u 28 zemalja EU u prosjeku smanjena 1,4 odsto, što je njen najsnažniji pad u skoro dvije godine.

 Najviše je na mjesečnom nivou pala proizvodnja kapitalnih dobara, 4,3 odsto. Proizvodnja energije skočila je 1,2 odsto.

 Među zemljama EU daleko najveći pad industrijske proizvodnje u avgustu na mjesečnom nivou zabilježila je Mađarska, 5,8 odsto.

 Slijedi Njemačka s padom proizvodnje 4,3 odsto i Hrvatska s padom 4,1 odsto, prenosi Hina.

 Proizvodnja je najviše porasla u Danskoj 6,9 odsto, Portugalu 3,1 odsto i Holandiji 1,3 odsto.

 Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u 28 zemalja EU u avgustu je pala 0,8 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,7 odsto u julu.

 Na godišnjem nivou najviše se u avgustu smanjila proizvodnja energije 3,3 odsto.

 Osjetno je pala i proizvodnja kapitalnih dobara, 2,3 odsto. S druge strane, proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara porasla je 1,9 odsto, a proizvodnja trajnih potrošačkih dobara 1,4 odsto.

 Među pojedinim zemljama najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjem nivou u avgustu je zabilježila Malta, sedam odsto.

 Slijedi Grčka sa padom proizvodnje od šest odsto i Litvanija i Hrvatska, gdje je proizvodnja na godišnjem nivou smanjena 4,9 odsto odnosno 4,7 odsto.

 Najviše je porasla industrijska proizvodnja u Irskoj, 18,3 odsto. Slijede Luksemburg, Slovenija i Portugal gdje je porasla u rasponu od 3,9 odsto do 5,6 odsto.

 Eurozona je u avgustu na mjesečnom nivou zabilježila pad industrijske proizvodnje 1,8 odsto, nakon revidiranog rasta u julu od 0,9 odsto. Na godišnjem nivou industrijska proizvodnja smanjena je 1,9 odsto.