Kačinjski: Poljaci žele da budu u EU, ne treba da se zarazimo društvenim bolestima Zapada

"Poljaci razumiju da moramo da nosimo razne terete koje naši partneri sa Zapada nisu morali da dižu"
1 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2018. 12:39h

Lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski odbio je danas na izbornoj konvenciji svoje stranke u Varšavi ideje o polegzitu (izlazak Poljske iz Evropske unije) i naglasio da Poljaci žele da budu u Evropskoj uniji (EU), ali ne žele da ih Evropa zarazi svojim društvenim bolestima.

"Poljaci žele da budu u EU. Zato što je danas Evropa EU. Za Poljake to prisustvo je najkraći put da steknu jednake plate i životni komfor. Poljaci razumiju da moramo da nosimo razne terete koje naši partneri sa Zapada nisu morali da dižu. Ali to ne znači da treba da ponavljamo greške Zapada, da se zarazimo onim društvenim bolestima koje su tamo rasprostranjene", kazao je Kačinjski.

Lider vladajuće stranke, koji je formalno samo obični poslanik ali realno igra ulogu svojevrsnog natpredsjednika i natpremijera, upozorio je delegate da Poljaci imaju velika očekivanja, da su ambiciozan narod i da su u seriji izbora na raznim nivoima ove i naredne godine kada će Poljaci čak četiri puta izlaziti na birališta, važni i izbori za Evropski parlament.

Kačinjski je danas optužio opoziciju ali i inostranstvo da bez osnova napadaju poljske vlasti samo zbog "dobre promjene", kako stranka Kačinjskog naziva čitav niz radikalnih reformi od dolaska na vlast u jesen 2015. godine, počev od podržavljenja do tada javnih medija preko čistki u državnoj upravi i državnim preduzećima do reforme pravosuđa zbog koje je Evropska komisija pokrenula prvi put u istoriji član 13 Lisabonskog sporazuma da je u Poljskoj ugrožena pravna država.

"Kampanja protiv 'dobre promjene' daleko prevazilazi to što je normalno u demokratiji. Na Pravo i Pravdu će još letjeti kamenice. Ne sjekirajte se zbog napada. Moramo dalje oštrim tempom da se penjemo i da vjerujemo da Poljaci vide i znaju kakve su činjenice", kazao je Kačinjski.

Nagađanja da konzervativci Kačinjskog u dugotrajnom sporu sa EU oko osnovnih demokratskih vrijednosti razmatraju i varijantu izlaska iz EU podgrijala je nedavna izjava vicepremijera Jaroslava Govina da Poljska ne mora, ako joj ne bi odgovarala, da poštuje presudu Suda EU koji po tužbi EK razmatra najnoviju reformu u Vrhovnom sudu Poljske i prinudnu izmjenu njegovog sastava preko sniženog praga za odlazak u penziju.

Bonus video: