Odnosi Njemačke i Rusije hladniji?

"Špigel" u onlajn izdanju piše i da neće biti ni susreta kancelara Angele Merkel i predsjednika Rusije Vladimira Putina
1 komentar(a)
Angela Merkel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Angela Merkel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2014. 17:44h

Njemačko-ruske vladine konsultacije, planirane za kraj oktobra u Sočiju, neće biti održane zbog stava Moskve prema ukrajinskoj krizi, saznaje "Špigel".

"Špigel" u onlajn izdanju piše i da neće biti ni susreta kancelara Angele Merkel i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Ukrajinski konflikt je jasno pogoršao raspoloženje između Njemačke i Rusije. Zato neće biti održan susret Putin-Merkelova. Zbog napete situacije međuvladine kosultacije nemaju smisla", saznaje "Špigel".

U Berlinu se kaže da jedan susret, s obzirom na ponašanje Moskve, ne bi imao smisla, prenosi nedjeljlnik. Vladine konsultacije se održavaju po pravilu paralelno sa Peterburškim dijalogom, a mnoge nevladine organizacije su već otkazale svoje učešće na tom dijalogu. Peterburški dijalog je jedan debatni form koga su prije skoro deceniju i po ustanovili Putin i tadašnji njjemački kancelar Gerhard Šreder. Taj dijalog je utemeljen u cilju unapredjenja ukupnih njemačko-ruskih odnosa, održava se jednom godišnje, naizmjenično, u Rusiji i Nemačkoj. Kada je riječ o tom dijalogu, zamjenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Andreas Šokenhof i ekspert za spoljnu politiku opozicione partije Zeleni Mari-Luize Bek su krajem septembra, povodom permanentnih napetosti sa Rusijom, najavili da neće krajem oktobra putovati u Soči. Politički magazin "Špigel" je nedavno saznao da je njemačko Ministarstvo inostranih poslova u jednoj internoj analizi situacije u Rusiji ocijeniilo da se ta zemlja, pod vođstvom Putina, skoro u svakom pogledu razvila u atoritativnu državu. "Državna Duma 'igra' kako Putin 'svira' i sudstvo donosi Kremlju prijatne presude....", navodi se u analizi Ministarstva inostranih poslova u Berlinu i dodaje da je u Rusiji "korupcija dio sistema i da se protiv nje vodi samo selektivna borba", prenio je "Špigel".

Bonus video: