Veliki protest Kurda u Diseldorfu

Na početku demonstracija u Diseldorfu, organizovanim u znak solidarnosti sa gradom Kobane, okupilo se prvo desetak hiljada ljudi, ali se kasnije taj broj povećao na više od 20.000
0 komentar(a)
Kurdi, Foto: Beta-AP
Kurdi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.10.2014. 17:03h

Oko 20.000 Kurda okupilo se u Diseldorfu na demonstracijama protiv ID i za spas sjevernosirijskog grada Kobane, tražeći od vlade u Berlinu jači uticaj na Tursku.

I njemački kancelar Angela Merkel reagovala je na Odboru za spoljnu politiku Bundestaga, povodom turske politike prema sukobima terorističke IS i Kurda u sirijskom gradu Kobane, kao i prije par dana rekla da se od jedne zemlje članice NATO, zapravo, mora očekivati da prioritete pravilno postavi.

Ona je upozorila da takva politika ima posljedice i u Njemačkoj, prenijeli su mediji, navodeći da su to učesnici sastanka ocijenili kao kritiku na račun neodlučne i oklijevajuće politike Ankare u odnosu na borbu izmedju IS i Kurda u gradu Kobane. Današnje demonsttracije u Diseldorfu, veruje se da će okupljeni biti do večeras na ulicama, do sada protiču mirno, a demonstranti su uzvikivali "zaustavite masakr u gradu Kobane", "sloboda za Kobane" i tražili oslobođenje iz Turske Abdulaha Ečalana, vodje zabranjene radničke PKK partije, koja je, takođe, i u Njemačkoj zabranjena. Na početku demonstracija u Diseldorfu, organizovanim u znak solidarnosti sa gradom Kobane, okupilo se prvo desetak hiljada ljudi, ali se kasnije taj broj povećao na više od 20.000, a mediji u Sjevernoj Rajni Vestfaliji javlljaju da su cio dan pristizale grupe lljudi u autobusima i vozovima. Medju okupljenim ima i onih za koje njemačka Služba za zaštitu ustava vjeruje da su bliski zabranjenoj Radničkoj PKK.

Bonus video: