Gorenje premašilo očekivanja: Prodali obveznice za 73 miliona eura

Kompanija je navela da će sredstva dobijena prodajom obveznica biti upotrijebljena za jačanje strukture ročnosti dosadašnjih kredita, kao i za diverzifikaciju izvora finansiranja Gorenja
1 komentar(a)
Gorenje, Foto: Facebook
Gorenje, Foto: Facebook
Ažurirano: 11.10.2014. 07:53h

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje iz Velenja prodao je emisiju petogodišnjih obveznica u ukupnoj vrijednosti 73 miliona eura.

Kompanija je premašila zbog velikog interesovanja investitora, prvobitni plan o plasiranju obveznica u visini od 50 miliona eura.

Obveznice su bile ponuđene investitorima u Sloveniji i Evropskoj uniji, a kupilo ih je 97 ulagača, objavilo je Gorenja na internet stranici Ljubljanske berze.

Kompanija je navela da će sredstva dobijena prodajom obveznica biti upotrijebljena za jačanje strukture ročnosti dosadašnjih kredita, kao i za diverzifikaciju izvora finansiranja Gorenja.

Jedna od najuspješnijih slovenačkih izvoznih kompanija bilježi godišnje prihode veće od milijardu eura, a u prvoj polovini 2014. prihod je porastao 1,8 odsto, na godišnjem nivou, uz profit od 3,1 milion eura.

Poslovanje je ove godine stabilizovano poslije izmiještanja pojedinih proizvodnih programa u inostranstvu (Švedska, Srbija), a početkom godine izdato je i 35 miliona eura komercijalnih zapisa, radi stabilizacije finansijskog poslovanja i refinansiranja ukupnog duga od 405 miliona eura, precizira se u saopštenju.

Najveći rast izvoza Gorenje je ove godine ostvarilo u Njemačkoj, Rusiji, Bugarskoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Sjevernoj Americi, Češkoj i Slovačkoj, prenosi portal Seebiz.

Bonus video: