Gorbačov: Boriću se za život

On je rekao da se njegovo stanje prati medicinskim aparatima, ali nije precizirao razlog bolesti niti u kojoj se bolnici nalazi
105 pregleda 1 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.10.2014. 06:12h

Bivši predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov (83) nalazi se u bolnici, ali kaže da je riješen da se bori za svoj život.

On je rekao da se njegovo stanje prati medicinskim aparatima, ali nije precizirao razlog bolesti niti u kojoj se bolnici nalazi.

"Stanje mog zdravlja je već nedjelju dana promjenjivo i danas sam u bolnici. Zdravlje mi se pogoršalo. Poznat vam je moj karakter, odlučan sam da se borim za svoj život ", izjavio je Gorbačov.

Posljednji lider nekad velikog Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika prošle je godine bio hospitalizovan u junu, ali zbog sistematskog pregleda. Sudeći prema izvještajima medija, Gorbačov ima problem sa dijabetesom.

Postao je sovjetski predsjednik 1985. godine i ostaće upamćen po reformama poznatim pod nazivom "Glasnost" i "Perestrojka". Mnogi mu, međutim, u Rusiji zamjeraju što je 1991. godine dozvolio da se sovjetske republike osamostale i postanu nezavisne jer je tako nestao SSSR.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir. Posljednjih godina u političkom životu Rusije imao je marginalnu ulogu, ali je kritikovao aktuelnog predsjednika Vladimira Putina i pozivao ga da "siđe" s vlasti.

Bonus video: