POUZDANI PARTNERI

EU ojačala ekonomske veze sa Kazahstanom

Nazarbajev je napomenuo da trgovinska razmjena sa EU čini 50 odsto ukupne spoljne trgovine Kazahstana, dodajući da je Brisel pouzdan partner već niz godina
0 komentar(a)
Nazarbajev i Baroso, Foto: Beta/AP
Nazarbajev i Baroso, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2019. 08:07h

Evropska unija je juče saopštila da je postigla novi politički i ekonomski sporazum sa Kazahstanom, članom Evroazijske ekonomske unije (EEU), u cilju jačanja bezbjednosti u nestabilnom regionu.

"Kazahstan je veoma važan partner, ne samo u trgovinskoj i ekonomskoj razmjeni, već i u promovisanju mira i bezbjednosti u regionu", rekao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso predsjedniku Kazahstana, Nursultanu Nazarbajevu.

Sporazum o partnerstvu i saradnji između EU i Kazahstana trebalo bi da stupi na snagu sljedeće godine, uz promovisanje reformi u naftom bogatom Kazahstanu, koji je u maju sa Rusijom i Bjelorusijom formirao EEU, koja će omogućiti slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja.

Nazarbajev je napomenuo da trgovinska razmjena sa EU čini 50 odsto ukupne spoljne trgovine Kazahstana, dodajući da je Brisel pouzdan partner već niz godina.

"Ovaj sporazum olakšaće političke, ekonomske i strateške odnose, kao i tokove trgovine, usluga i investicija", naveo je Barozo.