Kasparov: Putin je opasniji od Islamske države

Kasparov je optužio Zapad za mlak odgovor na Putinovu politiku u Ukrajini
33 komentar(a)
Gari Kasparov, Foto: Beta-AP
Gari Kasparov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.10.2014. 18:15h

Bivši svjetski šampion u šahu Gari Kasparov izjavio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin najopasniji čovjek na svijetu, opasniji od Islamske države, a ruski predsjednik je na to odgovorio da šahista nije dobar političar.

Putin je na taj način pokušao da dovede u pitanje sposobnost bivšeg svjetskog šahovskog šampiona kao političara.

On baš i nije dobar političar, ali je veliki šahista", rekao je Putin sportskim zvaničnicima u Novočeboksarsku.

"Putin je odgovorio na komentar Kirsana Iljumžinova, direktora Međunarodne šahovske federacije, da je bivši šampion odbio da učestvuje na turniru u Rusiji, zabrinut zbog političke stabilnosti u zemlji.

Putin je Iljumžinovu odgovorio da je svako dobrodošao da igra na turnuru, uključujući i Kasparova, koji je napustio Rusiju 2013, rekavši da se plaši političkog progona.

Agencija Rojters navodi da Putin veoma rijetko, u javnosti i po imenu, komentariše svoje kritičare i protivnike.

Kasparov poznat kao kritičar Putinove politike, označio je prošle sedmice Putina kao najopasnijeg čovjeka na svijetu, rekavši da on predstavlja veću prijetnju za globalnu bezbjednost nego ekstremistička grupa Islamska država.

"Rat s Islamskom državom (IS), može biti dobijen na terenu. Jasno je da ako Amerika odluči da eliminiše IS, za 24 sata će je pretvoriti u prah i pepeo, ali to ne možete učiniti s Putinom", rekao je Kasparov za "Jahu njuz".

Upitan da li Putin predstavlja veću opasnost od Islamske države, Kasparov je odgovorio: "Naravno".

"Putinovo ponašanje usmjereno ka uništenju globalne bezbjednosti... On ima na hiljade nuklearnih bojevih glava. Neću biti iznenađen ako počne da ucjenjuje svijet nuklearnim Armagedonom i zbog toga bi trebalo da shvatimo da je to najopasniji čovjek na svijetu", ocijenio je Kasparov.

Kasparov, koji je postao politički aktivista, takođe je optužio Zapad za mlak odgovor na Putinovu politiku u Ukrajini, prenio je "Moscow times".

Nekada najmlađi svjetski šahovski šampion, što je postao 1985. kada je imao 22 godine, Kasparov je iskoristio svoju karijeru da opiše kako vidi Putinov karakter.

"Ovo nije partija šaha niti igra u kojoj možete da primjenjujete pravila. Iz Putinove perspektive to je više kao poker. A on je do sada shvatio da druga strana pruža slab otpor", zaključio je tada Kasparov.

Bonus video: