Turska: Sukobi ne jenjavaju, najmanje 22 mrtvih

Policijski čas je u Dijarbakiru i drugim gradovima na jugoistoku zemlje jutros privremeno ukinut, ali se očekuje da će biti ponovo izveden između 18 časova večeras i 6 časova sjutra ujutro po lokalnom vremenu
2 komentar(a)
Sa protesta u Dijarbakiru, Foto: Beta/AP
Sa protesta u Dijarbakiru, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2014. 13:59h

Demonstranti na jugoistoku Turske su se sinoć, treću noć zaredom, ponovo sukobili sa policijom, dok je broj žrtava u tim protestima, porastao na 22.

Uprkos tome što je turska vojska uvela policijski čas, više stotina demonstranata izašlo je sinoć na ulice gradova sa većinski kurdskim stanovništvom na jugoistoku Turske, ali ih je policija rastjerala koristeći vodene topove i suzavac, objavila je lokalna televizija.

Do sukoba je takođe došlo u nekim djelovima Istanbula, gdje su demonstranti bacali kamenice na policajce, koji su na to odgovorili ispalivši suzavac, prenijela je agencija AFP, dodajući da je sukoba bilo i u Ankari i gradu Mersin, na jugu zemlje.

Zvanična Ankara, na ogromno nezadovoljstvo turskih Kurda, dosad nije vojno intervenisala protiv džihadista Islamske države, koji pokušavaju da preuzmu kontrolu nad većinski kurdskim gradom Kobani u Siriji, na granici s Turskom.

Broj žrtava trodnevnih nasilnih protesta u Turskoj je, u međuvremenu, porastao na 22 nakon što su radnici gradske čistoće u pretežno kurdskom gradu Mardinu na jugoistoku zemlje, čisteći posljedice preksinoćnjih nemira, pronašli tijela dvoje ljudi.

Sinoćnji sukobi su ipak bili manje žestoki u odnosu na one od prethodne noći, kada je poginuo veći dio od ukupnog broja žrtava.

Policijski čas je u Dijarbakiru i drugim gradovima na jugoistoku zemlje jutros privremeno ukinut, ali se očekuje da će biti ponovo izveden između 18 časova večeras i 6 časova sjutra ujutro po lokalnom vremenu.

Bonus video: