EK kritikovala Tursku: Erdogan vrši pritisak na pravosuđe da procesuira njegove političke protivnike

Najveću zabrinutost EK ima zbog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koji, kako su naveli, vrši pritisak na pravosuđe da sudski procesuiraju njegove političke protivnike
2 komentar(a)
Turska, EU, Foto: Shutterstock
Turska, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2014. 18:22h

Evropska komisija (EK) kritikovala je Tursku, kandidata za ulazak u Evropsku uniju (EU), zbog političkog miješanja u rad pravosudnih organa, ocjenjujući da odgovor vlade na prošlogodišnje korupcijske skandale narušava nezavisnost pravosuđa i slabi građanska prava.

Neuobičajeno oštar ton EK dovodi u pitanje šanse Turske da uđe u EU poslije skoro deset godina od početka pregovora sa Unijom, navodi Rojters.

U godišnjem izvještaju o zemljama koje žele da se priključe EU, Brisel je saopštio da i dalje vjeruje da su dalji razgovori mogući i preporučuje otvaranje diskusije o pravosuđu i osnovnim pravima.

Najveću zabrinutost EK ima zbog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koji, kako su naveli, vrši pritisak na pravosuđe da sudski procesuiraju njegove političke protivnike.

EK je kritikovala Tursku i zbog zakona kojim je pojačana kontrola vlade nad internetom, navodeći da pokušaji da se zabrane društveni mediji "odražavaju restriktivan pristup slobodi izražavanja".

Bonus video: