Smanjenje poreza u Grčkoj nakon pet godina štednje

Ministar finansija najavio je ovih dana ukidanje poreza solidarnosti, koji su plaćali građani s dohotkom iznad 12 hiljada eura i smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje kako bi se podstaklo zapošljavanje
51 pregleda 0 komentar(a)
Gikas Harduvelis, Foto: Reuters
Gikas Harduvelis, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2014. 14:35h

Predlog budžeta grčke Vlade za narednu godinu biće uravnotežen, a nakon pet godina stroge štednje uključivaće, kako je saopšteno, i smanjenje poreskog rasterećenja građana.

Grčki ministar finansija, Gikas Harduvelis, najavio je ovih dana ukidanje poreza solidarnosti, koji su plaćali građani s dohotkom iznad 12 hiljada eura i smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje kako bi se podstaklo zapošljavanje, prenosi SEEbiz.

Poseban porez na lož-ulje uveden 2012. godine biće smanjen 30 odsto, koji je grčko nacionalno udruženje trgovaca gorivom odmah proglasilo fijaskom. Uvođenje tog poreza, kako su rekli sada u Ministarstvu finansija, smanjilo je potrošnju lož-ulja u toj zemlji više od dvije trećine i izazvalo pad budžetskih prihoda za oko 400 miliona eura.

Ostale mjere uključuju ukidanje odluke o smanjenju plata u javnom sektoru, usljed presude vrhovnog suda te zemlje da je taj potez protivzakonit, kao i omogućavanje neredovnim poreskim platišama da podmiruju svoje obaveze kroz duži vremenski period i u više rata.

Te mjere su prvi korak ka ispunjenju obećanja grčkog premijera Antonisa Samarasa da će smanjiti poreze. U julu je kazao da će poreze “smanjiti svugdje” u narednih sedam godina i da će poreski sistem postati “humaniji” prema poreskim obveznicama koji se nađu u teškoćama pri podmirivanju svojih obaveza.

U septembru je Samaras u raspravi o poreskoj reformi koja bi zemlju učinila znatno konkurentnijom, najavio ta poreska rasterećenja. Najavio je i da će smanjiti najvišu stopu poreza na dohodak sa 42 na 32 odsto, poreza na dobit sa 25 na 15 odsto i da će sniziti stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) i promet nekretninama.

I dok grčka ekonomija u narednoj godini očekuje snažan oporavak, po procijenjenoj stopi rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,9 odsto, Vlada očekuje da će naredna godina biti prva u kojoj će zemlja ostvariti uglavnom uravnoteženi budžet, s nominalnim deficitom od svega 0,2 posto BDP-a. Ukoliko se izuzmu iz budžeta otplate rata kredita, on bi imao višak od tri odsto BDP-a.

Iako planove o smanjivanju poreskog opterećenja još mora da potvrdi međunarodna trojka kreditora, grčka Vlada predlog budžeta za narednu godinu već je nazvala ključnim zaokretom za Grčku i njene poreske obveznike, nakon pet godina stroge štednje i kontinuiranih budžetskih deficita u zadnjih 40 godina.

Bonus video: