Na protestima Kurda u Turskoj poginula jedna osoba

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države
0 komentar(a)
Protest Kurda u Ankari, Foto: Beta/AP
Protest Kurda u Ankari, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.10.2014. 19:48h

Najmanje jedna osoba poginula je danas na jugoistoku Turske kada se policija sukobila s nekoliko stotina uglavnom kurdskih demonstranata koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države (ISIL) i zauzimanja djelova kurdskog strateškog grada u Siriji, a na granici s Turskom - Kobanija.

Izvještaji o pogibiji 25-godišnjeg demonstranta su oprečni. List "Hurijet" je prenioo da je poginuo od metka nakon što se našao u unakrsnoj vatri.

Televizija NTV je međutim javila da je pogođen u glavu kada je policija ispaljivala suzavac na demonstrante da ih rastjera, prenio je AFP.

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je jedan pripadnik povrijeđen, prenijela je agencija AP.

Turska policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima - Dijarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfiju i Hakariju.

Džihadisti su u ponedjeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaniju, gradu na granici s Turskom.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i djeca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.

Bonus video: