Ebola se širi Evropom

Prema posljednjim prognozama naučnika, postoji šansa od 75 odsto da će ova smrtonosna bolest zahvatiti Francusku već do kraja oktobra, a šanse su oko 50 odsto da će stići i do Velike Britanije
2 komentar(a)
Bolnica u Madridu u kojoj se liječi oboljela medicinska sestra, Foto: Reuters
Bolnica u Madridu u kojoj se liječi oboljela medicinska sestra, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2014. 16:32h

Širenje ebole u Evropi je "neizbježno", saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija nakon što je u Španiji četvoro u karantinu zbog sumnje da su zaraženi.

"Veoma je izvjesno da će do ovakvih slučajeva, kakav je posljednji u Španiji, doći i ubuduće", saopštila je direktorka SZO Suzana Jakab, a prenio B92.

Prema posljednjim prognozama naučnika, postoji šansa od 75 odsto da će ova smrtonosna bolest zahvatiti Francusku već do kraja oktobra, a šanse su oko 50 odsto da će stići i do Velike Britanije.

Na osnovu modela širenja virusa ebole koji je pogodio Zapadnu Afriku, Francuska je druga po redu zemlja kojoj najviše prijeti opasnost od ove opake bolesti u narednih 18 dana, odmah iza Gane, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja.

Francuska se, međutim, prije nekoliko dana "popela" na listi rizika, a opanost da na njenu teritoriju dospije zaraza do kraja ovog mjeseca procijenjen je na 20 odsto.

Podsjetimo, četvoro ljudi, uključujući muža medicinske sestre zaražene ebolom, stavljeni su u bolnički karantin zbog straha da su takođe zaraženi smrtonosnim virusom.

Kako broj ljudi smještenih u karantin u Madridu raste, lideri EU zahtijevaju “objašnjenje” od Španije o tome kako se virus proširio, objavio je Skaj njuz. Medicinska sestra iz Madrida, koja je prva osoba koja se zarazila ebolom van Afrike, primila je terapiju antitijelima od onih koji su se izliječili od te bolesti, otkrili su bolnički zvaničnici.

Ona je bila dio medicinskog tima u gradskoj bolnici La Paz Karlos III koji su liječili dvojicu španskih misionara, zaraženih ebolom, a koji su umrli ubrzo nakon povratka iz Afrike.

Medicinska sestra, koja je, takođe, pomagala u liječenju zaraženih sveštenika, među četiri je osobe koje su na posmatranju, kao i muškarac koji ima simptome bolesti, a koji je stigao avionom iz Nigerije.

Španske zdravstvene vlasti objavile su da su ukupno 22 osobe bile u kontaktu s 40-godišnjom sestrom, čije ime nije objavljeno. Njeno stanje je sada stabilno.

Oni su izjavili da ona, iako je otišla na odmor nakon što je umro jedan od misionara o kome je brinula, 25. septembra, nije napuštala Madrid za to vrijeme.

Španski zvaničnici su izjavili da je ona počela da se osjeća loše 30. septembra, a da joj je ebola dijagnostikovana u ponedjeljak.

Nije jasno kako je medicinska sestra došla u kontakt s ebolom

Bonus video: