Kipar stopirao pregovore o ujedinjenju s Turskom

Odluka šefa države rezultat je "provokacije" Turske i njenih "agresivnih" akcija koje krše suverenitet Kipra i međunarodno pravo, saopštila je kiparska vlada
1 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2014. 17:08h

Kiparski predsjednik Nikos Anastasiades obustavio je pregovore o ujedinjenju tog ostrva zbog namjere turskih vlasti da sprovode naftna i gasna istraživanja.

Odluka šefa države rezultat je "provokacije" Turske i njenih "agresivnih" akcija koje krše suverenitet Kipra i međunarodno pravo, saopštila je kiparska vlada.

Kipar neće odustati od svojih akcija na bušotinama, navela je vlada i dodala da Turska podriva regionalnu stabilnost.

Anastasiades je današnju odluku donio posle konsultacija s liderima stranaka koje su pozvale međunarodnu zajednicu da osudi akcije Turske. UN su potvrdile da je sastanak kiparskog predsjednika i lidera turskog dijela Kipra Derviša Eroglua, planiran za četvrtak, otkazan.

Kiparske vlasti nisu precizirale kada bi pregovori mogli da budu nastavljeni. Turska je najavila da će početi pretragu za gasom i naftom u vodama kod Kipra, gdje konzorcijum italijanskog Enija i južnokorejskog Kogasa već izvode bušenja, a uputila je u tu oblast i dva ratna broda kako bi nadzirali radove tih kompanija.

Bonus video: