Posle upada u zgradu EP u Briselu, Šulc razgovarao sa Kurdima

Kurdi u Evropi traže od vlasti Evropske unije da upute konkretniju vojnu pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv ISIL-a
0 komentar(a)
Kurdski demonstranti u zgradi EP-a, Foto: Reuters
Kurdski demonstranti u zgradi EP-a, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2014. 15:25h

Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Martin Šulc sastao se sa kurdskim demonstrantima koji su danas provalili u zgradu EP.

Demostranti traže brzu vojnu akciju protiv militantnih aktivista grupe Islamska država (ISIL) kako bi se sirijski grad Kobane, koji je pretežno naseljen Kurdima, spasao od uništenja.

Izvjestan broj kurdskih demonstranata provalio je u EP, a Šulc se sastao sa njihovim predstavnicima kako bi saslušao njihove pritužbe i zahtjeve uz insistiranje da mirno okončaju svoje proteste, navodi se u saopštenju EP.

"Iako sam istakao da to nije način na koji treba izraziti zahtjeve, rekao sam im da potpunosti dijelim njihovu zabrinutost za situaciju u kojoj se nalazi civilno stanovništvo u Siriji i Iraku, pogotovu kad je riječ o situaciji u pograničnom gradu Kobane u Siriji", saopštio je Šulc posle sastanka.

On je, kako je rekao, predstavnicima demonstranata ponovio da EP podržava međunarodnu koaliciju koja se bori protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

"S tim u vezi, razgovaraću sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, predsjednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barosom, predsjednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompijem i visokom predstavnicom Ketrin Ešton", zaključio je Šulc.

Oko 50 demonstranata probilo je danas obezbjeđenje zgrade EP i zauzelo multimedijalnu scenu "Voks boks", noseći zastave među kojima su bile neke sa slikom Abdulaha Odžalana, lidera Kurdistanske radničke partije (PKK) koji se nalazi u zatvoru, prenio je ruski kanal "Raša tudej".

Kurdi u Evropi traže od vlasti Evropske unije da upute konkretniju vojnu pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv ISIL-a.

Do incidenta u Briselu došlo je nakon što su Kurdi tokom noći u znak protesta provalili i u zgradu holandskog parlamenta u Hagu, a kurdski demonstranti su sinoć i u više gradova Austrije demonstrirali protiv ISIL-a.

Kobane, grad koji se nalazi na granici Sirije sa Turskom, već dvije nedjelje je mjesto okršaja ISIL-a i kurdskih snaga, a sada je očigledno pao u ruke terorističke organizacije koja je postavila svoju zastavu iznad ovog grada.

Sirijski Kurdi više od tri sedmice vode žestoke okršaje sa džihadistima Islamske države, koja drži pod kontrolom velike djelove Sirije i Iraka.

Kurdi zaposjeli prostorije SPO Tirol

U želji da skrene pažnju na tešku situaciju u Siriji grupa Kurda zaposjela je danas privremeno prostorije Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) pokrajine Tirol u Insbruku.

Oko 40 Kurda su upali na stepenište zgrade i zatražili od prisutnih poslanika iz redova SPO da izvrše pritisak na saveznu SPO, odnosno vladu da reaguju na zaposjedanje mjesta Kobane od strane Islamske države (ISIL), prenijela je agencija APA.

Kurdi su, kako su naglasili, željeli ovom akcijom da ukažu na stanje u mjestu Kobane koje opsjedaju džihadisti ISIL-a.

U razgovoru sa članovima SPO odlučeno je da se izda saopštenje u kojem je pozvan šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc da odmah pozove turskog ambasadora i jasno formuliše protest Austrije protiv dešavanja u regionu.

Takođe, prisutna poslanica SPO Gizela Vurm najavila je da će situaciju u Kobane staviti na dnevni red iduće sednice spoljnopolitičkog odbora austrijskog parlamenta.

Protekle noći u više gradova Austrije Kurdi su održali proteste ukazujući na stanje u mjestu Kobane.

Bonus video: