Nakon Apple-a i Amazon pod istragom Evropske komisije

Nedavno je slična istraga pokrenuta i za Apple, koji je pod sumnjom da je od irskih poreskih vlasti takođe dobijao poreske beneficije, a zbog čega mu prijeti kazna u milijardama eura
0 komentar(a)
Amazon, Foto: Screenshot
Amazon, Foto: Screenshot
Ažurirano: 07.10.2014. 10:51h

Evropska komisija pokrenula je detaljnu istragu o poslovanju američke kompanije Amazon, kako bi se utvrdilo da li su poreske vlasti Luksemburga pomagale kompaniji kako bi platila manje poreza.

Nedavno je slična istraga pokrenuta i za Apple, koji je pod sumnjom da je od irskih poreskih vlasti takođe dobijao poreske beneficije, a zbog čega mu prijeti kazna u milijardama eura, prenose agencije.

"Nacionalne vlasti ne smiju dopuštati odabranim kompanijama da smanjuju svoje poreske obaveze dozvoljavajući im povoljniji način obračuna“ izjavio je Hoakin Almunia, komesar Evropke komisija za tržišnu konkurenciju.

U Evropskoj komisiji smatraju da ovakva praksa ugrožava jedinstveno tržište EU, prenosi Index.hr.

"Poštena porskna konkurencija je od temeljne važnosti za zdravo jedinstveno tržište i naš zajednički napredak. Dok zajednički radimo na ekonomskom oporavku i povećanju konkurentnosti, ključno je spriječiti nepoštenu poreznu praksu koja smanjuje poresku bazu država članica", kaže Algirdas Šemeta, komesar EK za poreze.

Bonus video: