Papa ukinuo latinski

U prošlosti na takvim sastancima latinski je bio zvaničan jezik koji se pojavljivao na dokumentima, a i neki od učesnika su govorili na tom jeziku
2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2014. 09:01h

Papa Franjo odlučio je da latinski više ne bude službeni jezik prilikom svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu.

Kako je saopšteno, službeni jezik sinoda biće italijanski. Ta odluka, donijeta na početku prvog radnog dana dvonedjeljnog sinoda, na kojem učestvuje više od 200 biskupa iz čitavog svijeta, tumači se kao potez raskida sa prošlošću.

U prošlosti na takvim sastancima latinski je bio zvaničan jezik koji se pojavljivao na dokumentima, a i neki od učesnika su govorili na tom jeziku. Papa Benedikt je prije dvije godine oformio odjeljenje za promociju učenja i upotrebe latinskom jezika u rimokatoličkoj crkvi i šire.

Kada je 11. februara 2013. godine objavio da se povlači, papa Benedikt je saopštenje pročitao na latinskom. Samo jedan od novinara koji je to slušao u novinarskoj sobi Vatikana razumio je o čemu se radi, prenose agencije.

Skup biskupa trajaće dvije sedmice, a na njemu će se raspravljati o temama kao što su porodica, brak i razvod. Na skupu će biti preispitano katoličko učenje o porodici, što bi moglo da dovede do promjene stava crkve prema braku, zajedničkom životu i razvodu.

Bonus video: