Njemački konvoj pomoći krenuo ka Ukrajini

U Ukrajinu je, navodi agencija, upućen konvoj od više od sto teretnih vozila sa humanitarnom pomoći iz 17 njemačkih gradova
0 komentar(a)
Kijev, Foto: Shutterstock
Kijev, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2014. 15:37h

Njemačke vlasti uputile su u Ukrajinu konvoj humanitarne pomoći ukupne približne vrijednosti od deset miliona eura, piše danas "Špigl", a prenosi RIA Novosti.

U Ukrajinu je, navodi agencija, upućen konvoj od više od sto teretnih vozila sa humanitarnom pomoći iz 17 njemačkih gradova, na inicijativu ministra za ekonomsku saradnju i razvoj Gerda Milera (CSU).

Upućen je građevinski materijal, grijalice, ćebad i montažni kreveti. Konvoj treba, piše "Špigl", da na poljsko-ukrajinsku granicu stigne sredinom sljedeće sedmice a poslije pretovara biće otpremljena u pet zona istočne Ukrajine. Agencije prenose, pozivajući se na izvor iz njemačke vlade, da Berlin razmatra slanje 200 vojnika u Ukrajinu radi praćenja poštovanja primirja između proruskih i ukrajinskih snaga. AFP prenosi pisanje "Bilda" da bi u kontingentu trebalo da bude 50 pripadnika padobranskog puka, a da njihovo upućivanje treba da odobri parlament. Jedan predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Njemačke rekao je da francuska i njemačka vlada rade sa Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) na utvrđivanju načina za pomoć misiji te organizacije u Ukrajini i da je o tome šef njemačke diplomatije Frank-Valter Sstajnmajer razgovarao u Parizu u petak. Tiražni njemački list piše da je za misiju planirano 200 vojnika, od kojih bi 150 nadgledalo stanje krize uz pomoć bespilotnih letjelica a 50 bi obezbjeđivalo članove Specijalne posmatračke misije OEBS-a. Na brifingu u Kijevu predstavnik Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Lisenko rekao je da se radi o "namjerama (njemačke strane), ali da nikakvih predloga u vezi sa prisustvom vojnika još nije bilo", prenijela je ukrajinska agencija UNIAN.

Bonus video: