"Zakon dijaloga": Rahoj hoće da razgovara s liderima Katalonije

Ustavni sud je u ponedjeljak odlučio da suspenduje pripreme za referendum, uvažavajući argumente španske vlade da bi glasanje bilo nezakonito
0 komentar(a)
Mariano Rahoj, Foto: Reuters
Mariano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2014. 13:04h

Premijer Španije Mariano Rahoj založio se za dijalog sa liderima Katalonije koji ne odustaju od referenduma 9. novembra o nezavisnosti od Španije, uprkos protivljenju Madrida.

"Zakon dijaloga, to su načini pronalaženja izlaza za situaciju u Kataloniji...niko nije iznad zakona", rekao je Rahoj i dodao "želim da ostanemo zajedno", prenio je AFP.

Njegov komentar uslijedio je dan nakon što su lideri Katalonije rekli da neće poštovati odluku Ustavnog suda koji je privremeno obustavio referendum o nezavisnosti.

Regionalna vlada Katalonije saopštila je juče da i dalje planira da održi referendum, dok razmatra načine kako da ubijedi španski Ustavni sud da ukine privremenu zabranu glasanja, javio je AP.

Portparol vlade Fransesk Homs rekao je da regionalna vlada sada ima zadatak kako da osigura da referendum bude održan.

Ustavni sud je u ponedjeljak odlučio da suspenduje pripreme za referendum, uvažavajući argumente španske vlade da bi glasanje bilo nezakonito.

Homs je dao izjavu poslije sastanka regionalne vlade s liderima regionalnih političkih partija koje podržavaju referendum.

Pronezavisna osjećanja su buknula u Kataloniji posljednjih godina nakon što je španska vlada odbila da regionima da veću vlast, navodi američka agencija.

Posljednji pokušaj secesionističkog referenduma u Evropi bio je u Škotskoj prošlog mjeseca kada su glasači odlučili da ostanu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema najnovijim rezultatima objavljenim juče, anketa je pokazala da velika većina stanovništva Katalonije, njih 70,08 odsto, podržava održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Anketu je uradio Centar za istraživanje javnog mnjenja Katalonije (CEO), i prema rezultatima, samo 22,9 ispitanika u Kataloniji je protiv održavanja referenduma, dok je 6,4 odsto neopredijeljeno, prenijela je ruska agencija Ria-Novosti.

Bonus video: