Papa: Učenje o anđelu čuvaru je istina, dodijeljen je od Boga

Učenje o anđelu čuvaru poznato je svim avramovskim religijama - jevrejstvu, hrišćanstvu i islamu
56 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2014. 12:32h

Papa Franja je rekao, na misi u kapeli svoje rezidencije, da učenje o anđelu čuvaru nije nikakva fantazija već "istina", i da je taj anđeo saputnik dodijeljen vjerniku od Boga za put kroz život.

Papa je u propovijedi naglasio da glas ovog anđela treba slušati, i ako to ne činimo, kao da mu kažemo "gubi se".

Opasno je otjerati svog saputnika, rekao je Franja i dodao niti neki čovjek, niti žena, ne mogu sami sebe da savjetuju.

"Mogu drugog da savjetujem, ne sebe. Učenje o anđelu čuvaru nije neka fantazija. Bog je ljudima u Bibliji rekao da im šalje anđela koji im prethodi, on ih štiti na putu života, kako ne bi činili greške.

Papa Franja je pitao vjernike kakav imaju odnos prema svom anđelu, slušaju li ga, da li mu kažu "dobro jutro", da li ga uveče zamole da ih preko noći prevede, razgovaraju li sa njim, i da li ga mole za savjet, pošto je on uvijek na strani vjernika.

Učenje o anđelu čuvaru poznato je svim avramovskim religijama - jevrejstvu, hrišćanstvu i islamu.

U pravoslavnim molitvenicima nalaze se molitve anđelu čuvaru (angelu hranitelju) kao "pokrovitelju tijela i duše" da prašta grijehe i izbavlja od neprijatelja, da bude pomoćnik i zaštitnik, iako ga je vjernik otjerao od sebe lijenošću, rđavim navikama, gadnim djelima, lažima, klevetama, zavišću, osuđivanjem, ohološću, nepokornošću, mržnjom, zlopamćenjem, srebroljubljem, preljubom, jarošću, tvrdičlukom, prejedanjem, opijanjem, brbljanjem, gordošću, rđavim i lukavim mislima, bjesnilom, požudom, postavši kao "smrdljiv pas".

U katoličkim molitvenicima ima različitih molitvi anđelu čuvaru (angelus custos); upućuju mu se molitve da upozorava i izbavlja od svakodnevne opasnosti, da bude ne samo zaštitnik već prijatelj, ne samo pratilac već i saborac i saveznik.

U jednoj savremenoj katoličkoj molitvi se ovom anđelu predaje vozačka dozvola: "upravljaj mojim rukama na volanu".

Ima teologa koji tvrde da ljudi, možda čak i svi, mogu imati i dva anđela čuvara.

Bonus video: