Vojska Ukrajine: Ubijeno 12 pobunjenika u odbrani aerodroma

Lisenko je, kako prenosi agencija UNN, rekao je da "prioritetni cilj ekstremista ostaje donjecki aerodrom", a da su oni "preduzeli nekoliko neuspješnih pokušaja napada na aerodrom"
71 pregleda 0 komentar(a)
Proruski pobunjenik, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2014. 13:17h

Dvanaest proruskih pobunjenika poginulo je u napadu na zgrade aerodroma u Donjecku, kazali su danas zvaničnici ukrajinske vojske.

Prekid vatre, koji je zvanično stupio na snagu 5. septembra, doveden je u pitanje posljednjih dana, kada je stradalo više civila i vojnika, kao i jedan zvaničnik Crvenog krsta u pobunjeničkom uporištu – Donjecku.

“Dvanaest separatista ubijeno je tokom napada i to je najveći gubitak među pobunjeničkim snagama od 5. septembra”, kada je zvanično počeo prekid vatre, kazao je portparol vojske Andrij Lisenko.

Lisenko je, kako prenosi agencija UNN, rekao je da "prioritetni cilj ekstremista ostaje donjecki aerodrom", a da su oni "preduzeli nekoliko neuspješnih pokušaja napada na aerodrom".

Lisenko je dodao da su dva ukrajinska vojnika ubijena u protekla 24 sata.

Štab za sprovođenje antiterorističke operacije na istoku Ukrajine saopštio da su dva pripadnika ukrajinskih snaga poginula u oblasti aerodroma Donjeck.

Predstavnik tog štaba, Vladislav Seleznjov je rekao da su poginuli jedan vojnik i jedan pripadnik Nacionalne garde, prenio je TV kanal "112 Ukrajina".

Prema posljednjih podacima UN, više od 3.500 ljudi poginulo je u konfliktu koji je počeo prije gotovo godinu dana.

DNR: Ne pucamo po stambenim četvrtima

Ta ukrajinska agencija prenijela je i saopštenje donjeckih vlasti da su rano jutros žitelje Donjecka u skoro svim djelovima grada probudili plotuni iz artiljerijskog oružja i da je situacija napeta.

Gradske vlasti navode da je juče u paljbi uništeno osam stambenih objekata.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti navela je izjavu premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandra Zaharčenka da prekid vatre nije nastupio, "ali ne krivicom" DNR.

"Ne pucamo mi po stambenim četvrtima Donjecka", rekao je Zaharčenko, ističući da DNR "poštuje sve tačke Memoranduma iz Minska" i da nije poslije njegovog stupanja na snagu osvojila "nijedan metar teritorije".

UNIAN prenosi iz Marijupolja da će medjunarodna misija, u kojoj su predstavnici Kijeva, Rusije i OEBS-a, danas početi sa ustanovljavanjem granica tampon-zone od 30 kilometara, koja će dijeliti sukobljene strane u skladu sa dogovorima iz Minska.

Misija je u Marijupolj, na obali Azovskog mora u Donjeckoj oblasti, stigla 2. oktobra uveče, navodi ukrajinska agencija, podsjećajući da su 19. septembra učesnici Kontakt-grupe za rješavanje situacije na istoku Ukrajine potpisali Memorandum o realizaciji protokola od 5. septembra, koji se sastoji od devet tačaka.

Između ostalog, Memorandumom je predviđeno povlačenje velikokalibarskog oružja na minimalnu udaljenost od 15 kilometara sa svake strane i režim prekida vatre.

Bonus video: