Međusobne optužbe za ubistvo zvaničnika Crvenog krsta

Kijev je upozorio da slučaj pogibije humanitarca ima za cilj "zastrašivanje predstavnika međunarodnih organizacija koje doprinose upostavljanju mira u oblasti Donjecka"
0 komentar(a)
Vozilo Crvenog krsta kod mjesta zločina, Foto: Reuters
Vozilo Crvenog krsta kod mjesta zločina, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2014. 12:54h

Ministarstvo inostranih poslova Rusije izdalo je saopštenje u kome navodi da je pripadnik Crvenog krsta poginuo u Donjecku poslije napada ukrajinskih snaga.

“Primjećujemo uzavrelu reakciju vlasti iz Kijeva, koje su požurile da sklone krivicu sa sebe. Kijev ne želi da prizna očiglednu činjenicu da je napadnuto područje u rukama proruskih snaga, te da je ukrajinska vojska odgovorna za pogibiju službenika Crvenog krsta“, navedeno je u saopštenju.

Zvanična Moskva je incident okarakterisala kao tešku povredu međunarodno humanitarnog prava uz zahtjev da za objektivnu i dubinsku istragu.

Prethodno je i zamjenik premijera samoproglašene Donjecke republike Andrej Purgin istakao da je raketa koja je pogodila sedište Crvenog krsta ispaljena sa položaja ukrajinske vojske.

“Nema polemike o tome, raketa je dio sistema Uragan i ima domet od 40 kilometara. To znači da su oni gađali centar Donjecka bez ikakvog razmišljanja o tome šta će pogoditi. To je objašnjenje zašto je raketa pogodila kancelariju Crvenog krsta“, naveo je Purgin.

Ukrajina je oijcenila da je ubistvo švajcarskog radnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji je poginuo juče u bombardovanju Donjecka, "teroristički čin".

"Taj teroristički čin nikako ne može biti opravdan", navelo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Kijev je upozorio da slučaj pogibije humanitarca ima za cilj "zastrašivanje predstavnika međunarodnih organizacija koje doprinose upostavljanju mira u oblasti Donjecka" i istakao da "odgovorni za taj zločin moraju da budu kažnjeni".

Ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za bombardovanje stambenih zona Donjecka i pogibiju radnika Crvenog krsta.

Sinoć je bombardovan centar tog grada prvi put od primirja sklopljenog 5. septembra u Minsku.

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike preuzele su kontrolu nad aerodromom u Donjecku, saopštilo je danas Ministarstvo za informisanje DNR.

Bonus video: