Voren Bafet: Pogriješio sam što sam uložio u Tesko

Zbog pada prodaje i najnovije istrage oko lažiranja prognoza profita za prvo polugođe akcije Teska u ovoj godini pale na 11-godišnji minimum
68 pregleda 0 komentar(a)
Voren Bafet, Foto: Beta/AP
Voren Bafet, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.10.2014. 10:01h

Američki milijarder Voren Bafet je svoju odluku o investiranju u britanski trgovinski lanac Tesko okarakterisao kao "veliku grešku".

Naime, Bafetov investicioni fond Berkšir Hatavej posjeduje u Tesku 3,7 odsto akcija, čija se vrijednost procjenjuje na više stotina miliona dolara, javlja britanski javni servis BBC, i dodaje da su zbog pada prodaje i najnovije istrage oko lažiranja prognoza profita za prvo polugođe akcije Teska u ovoj godini pale na 11-godišnji minimum.

"Napravio sam grešku u vezi sa Teskom. To je bila moja velika greška", izjavio je Bafet za američku televizijsku mrežu CNBC.

Bafetov fond Berkšir Hatavej je još 2006. godine počeo sa kupovinom akcija u Tesku, da bi do 2012. u tom maloprodajnom lancu zadobio pet odsto akcija.

Do kraja 2013. godine, Bafetov udio je smanjen na 3,7 odsto, a vrijednost tog ulaganja je iznosila skoro 1,7 milijardi dolara.

Međutim, otkako je vrijednost akcija Teska pala za skoro 50 odsto, prepolovljena je i vrijednost Bafetove investicije.

Kako podsjeća BBC, britansko finansijsko regulatorno tijelo je prije nekoliko dana pokrenulo istragu protiv domaćeg trgovinskog lanca Teska, nakon što je ta kompanija značajno precijenila prognozu svog polugodišnjeg profita.

Najveći britanski maloprodajni lanac je prošle nedelje zapanjio investitore kada je, nakon sprovođenja unutrašnje istrage u kompaniji, objavio da je prognoza njegovog profita za šest mjeseci zaključno sa 23. avgustom od 1,1 milijardi funti precijenjena za oko 250 miliona funti (318 miliona eura).

Bonus video: