Komesar o curenju golišavih slika: Od gluposti ih nećemo štititi

„Ismijavanjem onoga što bi trebalo da prepozna kao ozbiljan problem, Ginter Etinger je ozbiljno doveo u pitanje da li je kvalifikovan za novi posao“, kazala je evropska poslanica Džulija Reda
5 komentar(a)
Ginter Etinger, Foto: Reuters
Ginter Etinger, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2014. 07:42h

Budući evropski komesar za digitalnu ekonomiju i društvo Ginter Etinger našao se na meti kritika nakon što je odbio da se izvini zbog toga što je rekao da su slavne ličnosti čije su golišave fotografije nedavno procurile u javnost „glupe“. Etinger je, kako navodi BBC, spornu izjavu dao na sastanku u Briselu u ponedjeljak.

On je govorio o objavljivanju intimnih slika više od 80 slavnih žena, uključujući i glumicu Dženifer Lorens i pop zvijezdu Rijane. Nakon oklijevanja rekao je: “Nevjerovatna mi je činjenica da ima sve više javnih pritužbi zbog golišavih slavnih ličnosti koje su se same slikale. Ukoliko je neko dovoljno glup da se kao slavna ličnost slika go i to čuva na internetu, onda svakako ne može od nas očekivati da ga zaštitimo. Smatram da ljude ne možemo sačuvati od njihove sopstvene gluposti“.

Kritičari Etingera ističu da mada su slike tehnički bile „onlajn“, one su zapravo čuvane na privatnim nalozima slavnih ličnosti.

Njemački „Špigl“ je objavio da ovi komentari pokazuju da Etinger „nema pojma o aktuelnim dešavanjima i pitanjima koja su u srži njegovog novog resora“.

„Ismijavanjem onoga što bi trebalo da prepozna kao ozbiljan problem, Ginter Etinger je ozbiljno doveo u pitanje da li je kvalifikovan za novi posao“, kazala je evropska poslanica Džulija Reda.

Bonus video: