EU zabrinuta zbog intenziviranja nasilja u Ukrajini

"Poštavanje primirja je neophodan korak za mnogo potrebnije vraćanje zakona i reda na istoku Ukrajine", navode iz EU
0 komentar(a)
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, OEBS, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2014. 06:21h

Evropska unija izrazila je zabrinutost što je, i pored postignutog prekida vatre, intenzivirana pucnjava i bombardovanje na istoku Ukrajine, saopšteno je iz Brisela.

EU se osvrnula na "tragičnu smrt" 10 civila u srijedu u blizini škole u Donjecku, zvaničnika Međurodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) kao i smrti mnogih ukrajinskih vojnika u posljednjih nekoliko nedjelja, uglavnom kao rezultat granatiranja aerodroma u Donjecku.

"Zabrinuti smo zbog intenziviranja pucnjave i granatiranja u istočnoj Ukrajini, uprkos što je u toku prekid vatre", navodi se u saopštenju EU.

U saopštenju iz Brisela se poziva na "strogo praćenje" prekida vatre od 5. septembra i sprovođenje memoranduma od 19. septembra dogovorenih u cilju pojačanja primirja sa stvaranjem demilitarizovane zone i povlačenja svih stranih boraca iz istočne Ukrajine.

"Poštavanje primirja je neophodan korak za mnogo potrebnije vraćanje zakona i reda na istoku Ukrajine", navode iz EU.

U saopštenju se dodaje da je trajno primirje od suštinskog značaja da se utire put za "održivo političko rješenje, zasnovano na poštovanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

U svijetlu masovnih ubistava u Donjecku, predsjedavajući Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS ) Didije Burkhalter pozvao je zaraćene strane u Ukrajini da odmah prekinu vojne aktivnosti i poštuju sprazum o prekidu vatre, javila je agencija Tas.

U saopštenju OEBS se navodi da, zgrožen ubistvom 10 osoba u školi u granatiranju Donjecka prije dva dana i nasilnom smrću zvaničnika delegacije MKCK juče, švajcarski ministar spoljnih poslova i predsjedavajući OEBS-om Burkhalter je pozvao sve zaraćene strane da odmah obustave oružane sukobe.

Bonus video: