UOČI GODIŠNJICE TRAGEDIJE

Papa: Evropa da primi izbjeglice

368 ljudi, većinom Eritrejaca i Sirijaca, udavilo se 3. oktobra prošle godine kada su prevrnulo plovilo prepuno izbjeglica kod ostrva Lampeduza
0 komentar(a)
Papa Franjo sa onima koji su preživjeli brodolom, Foto: Reuters
Papa Franjo sa onima koji su preživjeli brodolom, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 09:55h

Papa Franjo pozvao je danas Evropu da "otvori svoja vrata" izbjeglicama uoči obilježavanja godišnjice teškog brodoloma imigranta kod obale Sicilije prošle godine.

"Molim sve muškarce i žene Evrope da otvore vrata svojih srca. Želim da vam kažem, ja sam sa vama, molim se za vas i molim da se otvore vrata, koje su zatvorena", rekao je papa.

Gotovo 40 preživjelih i rodbine žrtava razgovarali su danas sa papom u Vatikanu prije odlaska na ostrvo Lampeduza na pomen u znak obilježavanja godišnjice prošlogodišnjeg brodoloma. 

Papa Franjio, koji je često ukazivao na težak položaj izbjeglica, rekao je da je ostao bez teksta zbog nemogućnosti da pronađe riječi utjehe za ljude koji su se suočili sa tragedijom. 

AFP podsjeća da se 368 ljudi, većinom Eritrejaca i Sirijaca, udavilo 3. oktobra prošle godine kada su prevrnulo plovilo prepuno izbjeglica kod ostrva Lampeduza. 

Tragedija je uzdrmala EU i zatraženo od Italije da hitno pojača patroliranje u Sredozemnom moru i samo u ovoj godini, spašeno je oko 160.000 ljudi.