Mafijaš dobio sat od Putina?

Bilo bi iznenađujuće da je Putin dozvolio da se njegovim potpisom ovjerava priznanje nekome ko se stalno dovodi u vezu sa mafijaškim aktivnostima
494 pregleda 9 komentar(a)
Stranica na kojoj Mihailov tvrdi da je dobio sat (Novina), Foto: Vijesti online
Stranica na kojoj Mihailov tvrdi da je dobio sat (Novina), Foto: Vijesti online
Ažurirano: 01.10.2014. 19:39h

Jedan od najozloglašenijih gangstera iz perioda nakon pada SSSR-a tvrdi da mu je ruski predsjednik nedavno poklonio predsjednički ručni sat, što Kremlj kategorično negira.

Sergej Mihailov, za kojeg se uveliko vjeruje da je lider moćne grupe organizovanog kriminala Solncevo, pohvalio se na svom veb sajtu da mu je Putin 14. maja poklonio otmeni sat.

Mihailov je kao dokaz postavio fotografije sata, ukrašenog ruskim dvoglavim orlom i sa Putinovim potpisom, uz prateći sertifikat koji je navodno potpisao ruski predsjednik, objavio je Radio Slobodna Evropa (RFE/RL).

Mihailov je na svojoj internet stranici napisao da mu je Putin poklonio predsjednički sat kao priznanje za humanitarni rad sa veteranima Drugog svjetskog rata i sa udovicama primalaca sovjetskih i ruskih priznanja.

Putinov portparol je, međutim, demantovao da je ruski predsjednik dao poklon Mihailovu, poznatom i po nadimku Mihas.

„To je izmišljeno", rekao je Dmitrij Peskov za RFE/RL, mada je rekao da neće kontaktirati Mihailova povodom njegovih tvrdnji.

„Zašto bismo? Nismo (javno) rekli ništa o tome, što znači da se nije desilo."

Policije Rusije, SAD i Evrope su identifikovale Mihailova kao jednog od najuticajnijih igrača u ruskom kriminalnom podzemlju, iako nikad nije osuđivan zbog navodnih veza sa mafijom.

Mihailov je u otvorenom pismu novinarima branio svoju reputaciju. „Tačno je. Hapšen sam. I u Rusiji i u inostranstvu. Ali, na kraju su mi se uvijek izvinjavali," napisao je.

Dodao je da je njegova humanitarna organizacija donirala više od 100 miliona eura tokom posljednjih 20 godina i da niko ne bi trebalo da je iznenađen što je Kremlj primijetio toliku velikodušnost.

„Zašto ste, cijenjeni novinari, digli toliku frku oko priznanja koje mi je (Putin) dodijelio? Zar nije bilo zasluženo?" napisao je.

Grupa Solncevo se pominje u depeši Stejt departmenta iz februara 2012, do koje je došao Vikiliks.

Navode se riječi jednog eksperta da su i rusko ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna služba bezbjednosti (FSB) „blisko povezani" sa tom kriminalnom organizacijom, ali da FSB obezbjeđuje „stvarno" pokriće sa Solncevo.

Mihailov je više puta rekao da je pošteni biznismen i negirao veze sa bandom Solncevo.

RFE/RL navodi da se, po svemu sudeći, Mihailov uspješno integrisao u političke, vojne, poslovne i vjerske krugove u Rusiji tokom 15-godišnje Putinove vladavine.

Fotografisao se sa istaknutim poslanicima i crkvenim velikodostojnicima, uključujući pokojnog patrijarha Alekseja II.

Uprkos Mihailovljevom kretanju u tim krugovima, bilo bi iznenađujuće da je Putin dozvolio da se njegovim potpisom ovjerava priznanje nekome ko se stalno dovodi u vezu sa mafijaškim aktivnostima, kaže Mark Galeoti, ekspert za ruski organizovani kriminal.

„To nije ona situacija gdje bi Kremlj u budućnosti mogao da objavi da je šokiran otkrićem da se u okviru Mihasovog poslovnog carstva odvija kriminal," rekao je Galeoti, profesor Njujorškog univerziteta.

Sergej Kanev, novinar veteran pri nezavisnom ruskom listu „Novaja gazeta", ukazao je da je Mihailov možda dobio sat od neke organizacije koja dodjeljuje nagrade „navodno od predsjednika ili premijera".

„Ne mislim da je Putin sebi smjestio na taj način," kazao je Kanev.

Od reketa do šverca droge

Mihailov je bio navodno glavna figura u grupi Solncevo kada je formirana krajem 1980-ih. U početku je bila jedna od brojnih bandi koje su se bavile iznudom i reketiranjem da bi kasnije proširila operacije na oružje i šverc droge.

Mihailov se kasnije preselio u Evropi i nastanio u Švajcarskoj, gdje je uhapšen u oktobru 1996. i optužen za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi. Sljedeće godine je ubijen svjedok kojeg su švajcarski tužioci planirali da pozovu a Mihailov je oslobođen zbog nedostatka dokaza. Švajcarske vlasti su se žalile na nedostatak saradnje ruskih kolega u istrazi.

Bonus video: