Suspendovan referendum o Kataloniji, regionalna Vlada će pokušati da obori odluku

Katalonska nacionalna skupština, koja se smatra veoma moćnom grupom za pritisak i koja je bila lider kampanje za nezavisnost, pozvala je svoje pristalice da se okupe u svim gradovima sjevernoistočnog regiona Španije
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2014. 14:01h

Nakon odluke Ustavnog suda Španije da suspenduje planirani referendum u Kataloniji u Barseloni su održani protesti pristalica separatista.

Regionalna vlada je odlučila da prekine kampanju za referendum koji je planiran za novembar, ali je zato najavila da će pravnim sredstvima pokušati da obori odluku Ustavnog suda i da se izbori za svoje pravo na samoopredjeljenje.

Katalonska nacionalna skupština, koja se smatra veoma moćnom grupom za pritisak i koja je bila lider kampanje za nezavisnost, pozvala je svoje pristalice da se okupe u svim gradovima sjevernoistočnog regiona Španije u utorak, kako bi poručili Vladi u Madridu da žele samostalnost.

"Danas gradimo novu zemlju, želimo da od 17.00 svi budete van svojih domova, kako bismo se izborili za svoja prava! Ovo je naše vrijeme! Sve zavisi od nas!“, navodi se u pozivnoj poruci.

Predsjednik regionalnog parlamenta Hurija de Gispert rekao je da će skupština tražiti da suspenzija referenduma bude momentalno ukinuta.

Ipak, profesor prava na Univerzitetu UNED Antonio Tores del Moral istakao je da na suspenziju ne može da se podnese žalba jer je suspenzija privremena.

Ustavni sud Španije prihvatio je juče zahtjev vlade u Madridu o ocjeni ustavnosti Zakona o izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma o Kataloniji.

Ovim je automatski suspendovano njegovo važenje, javile su agencije.

Na jednosatnoj sjednici je učestvovalo 12 sudija Ustavnog suda pod predsjedavanjem Fransiska Peresa Kobosa, a strane u sporu imaju 15 dana da Sudu predstave njihove argumente.

Dekret o zakazivanju referenduma o suverenosti Katalonije za 9. novembar, usvojen je u katalonskom parlamentu.

Vlada Marijana Rahoja zatražila je danas posle vanredne sednice od Suda da planirani referendum o nezavisnosti Katalonije proglasi neustavnim. "Ni cilj, kao ni postupak glasanja nisu u saglasnosti sa španskim Ustavom", rekao je Rahoj novinarima posle vanrednog sastanka njegovog kabineta.

Španski premijer je precizirao da je Vlada uložila formalnu žalbu Ustavnom sudu kako bi onemogućila katalonske lidere da organizuju referendum o nezavisnosti 9. novembra, javile su agencije.

"Ne postoji ništa, nikakva sila ili institucija, koja može da prekrši princip teritorijalnog suvereniteta" Španije, naglasio je Rahoj.

Predsednik španskog regiona Katalonija Artur Mas potpisao je u subotu dekret o raspisivanju referenduma o nezavisnosti za 9. novembar, što je vlada u Madridu ocijenila kao kršenje Ustava i obećala da će to blokirati.

Katalonski dekret je uslijedio samo nedjelju dana pošto su stanovnici Škotske na referendumu odbacili odvajanje od Velike Britanije.

Ustavni sud Španije donio je odluku 25. marta da je najavljeno održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije neustavno jer regija "ne može jednostrano da raspiše referendum na kojem će samostalno odlučiti o svojoj integrisanosti u Španiju".

Ankete pokazuju da je približno polovina stanovnika Katalonije opredijeljena za izdvajanje iz Španije.

Bonus video: