Francuska: Poraz Olandovih socijalista, Nacionalni front uzeo "istorijska" dva mandata

Nacionalni front nijednom u istoriji Pete republike nije imao predstavnike u gornjem domu parlamenta, javile su agencije
2 komentar(a)
Marin le Pen, Foto: Reuters
Marin le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2014. 06:55h

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima izbora za francuski Senat, vladajuća Socijalistička partija čiji je lider francuski predsjednik Fransoa Oland, izgubila je većinu u gornjem domu parlamenta, a opozicija desnog centra imaće najmanje 12 senatorskih mjesta više od ljevičara sa socijalistima na čelu, javile su agencije.

Prema sinoćnjim podacima, podijeljeno je 175 od 179 mandata za koje se glasalo, i od njih je 114 mjesta pripalo kandidatima desnog centra, uključujući glavnu opozicionu konzervativnu Uniju za narodni pokret (UMP) bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija, kao i Uniju demokrata i nezavisnih (UDI) i druge desne stranke.

Socijalisti, "zeleni" i njihovi saveznici na ljevici imaju 59 mandata, a ranije je javljeno da je krajnje desni Nacionalni front (NF) Marin Le Pen osvojio dva mandata.

Nacionalni front nijednom u istoriji Pete republike nije imao predstavnike u gornjem domu parlamenta, javile su agencije.

Konzervativna Unija za narodni pokret (UMP) bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija i njihovi saveznici iz Unije demokrata i nezavisnih (UDI) imaće većinu od deset do 20 senatora, navodi Frans pres.

Komentarišući rezultate Le Penova je to nazvala "istorijskom pobjedom", prenijela je francuska novinska agencija, nazivajući rezultate novim udarcem za francuskog predsjednika i lidera socijalista Fransoa Olanda.

Oba senatorska mjesta NF je osvojio na jugu Francuske gdje je ta stranka osvojila stabilne pozicije na proljećnim lokalnim izborima.

Za senatore su izabrani 46-godišnji Stefan Ravije i 26-godišnji gradonačelnik Frežisa David Rašlin, koji je najmlađi senator u Petoj republici.

Ravije je rekao da "sada ostaju samo još jedna vrata da se otvore - Jelisejske (predsjedničke) palate".

Djelimični izbori za gornji dom francuskog parlamenta održavaju se svake tri godine i poslije današnjeg glasanja predstavnika regionalnih lokalnih skukpština, sastav Senata obnoviće se za 179 od 348 mandata.

AFP navodi da Senat nije toliko uticajan kao donji dom - Nacionalna skupština, koja ima konačnu riječ o zakonima, ali da zaokret udesno predstavlja još jedan udarac Olandu, najnepopularnijem predsjedniku u modernoj francuskoj istoriji.

Njegova socijalistička vlada bori se da obuzda ekonomsku krizu u Francuskoj, u kojoj nema privrednog rasta, visoka je nezaposlenost i danak uzimaju povećani deficit i porezi, navodi agencija.

Bonus video: