Piloti Er Fransa okončali štrajk

Piloti se bore za "jedinstveni ugovor" koji će važiti za čitavu aviokompaniju uključujući njene podružnice kako ne bi bili primorani da prihvate lošije uslove rada u Transaviji
0 komentar(a)
Er Frans, Foto: Reuters
Er Frans, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2014. 12:39h

Glavni sindikat pilota francuske aviokompanije Er Frans okončao je štrajk otpočet prije dvije nedjelje zbog planova o proširenju niskotarifnog prevoznika Transavija.

Ipak, u pregovorima nije postignut nikakav dogovor.

Portparol najbrojnijeg sindikata francuskih pilota SNPL Gijom Šmid rekao je da su piloti okončali protest, koji je koštao ovu aviokompaniju više od 200 miliona eura, tako da se pregovori o razvoju Transavije mogu nastaviti "u mirnijoj atmosferi", prenosi AFP.

Pregovori o ovom pitanju su u zastoju, a posljednja runda je rano jutros završena bez dogovora, prenosi francuska štampa.

Šmid je naveo da ishod posljednje runde "ne odgovora" sindikatu, ali da su piloti odlučili da preuzmu odgovornost i okončaju štrajk, s tim da pregovore namjeravaju da nastave "u ozbiljnijem okviru".

Piloti se bore za "jedinstveni ugovor" koji će važiti za čitavu aviokompaniju uključujući njene podružnice kako ne bi bili primorani da prihvate lošije uslove rada u Transaviji, koja pruža usluge prevoza do popularnih turističkih odredišta širom Evrope, a naročito na Mediteranu.

Piloti Er Fransa, koji zarađuju oko 250.000 eura godišnje, strahuju da neke njihove letove ne preuzme Transavija, čiji je niskotarifni model osmišljen u cilju nadmetanja sa sličnim kompanijama.

S druge strane, pilot Transavije zarađuje godišnje 160.000 eura, a ima znatno više letova, navodi francuska agencija.

Er Fransu će biti potrebno najmanje 48 sati da uspostavi uobičajeni ritam letova, a sjutra bi trebalo da obezbijedi nešto više od 50 odsto letova, javljaju francuski mediji.

Francuska aviokompanija saopštila je u četvrtak da je spremna da odustane od planova o proširenju niskotarifnog prevoznika Transavija i pozvala svoje pilote da okončaju štrajk, najduži koji je Er Frans zabilježio otkako je osnovan.

Proširenje kompanije Transavija je sastavni dio plana koji je trebalo da poveća zaradu kompanije, a predviđa udvostručenje broja aviona u Transavijinoj floti do 2017. na 100 letjelica, kao i broj putnika na 20 miliona.

U prvoj polovini godine Transavija je zabilježila operativni gubitak od 64 milona eura, što je 10 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine. Glavni razlog proširenja Transavije je povećanje broja putnika na godišnem nivou od 6,9 odsto.

Bonus video: