Muslimani iz Francuske poručili IS: "I mi smo prljavi Francuzi"

"Islam je religija mira", istakao je on i dodao da ona nalaže poštovanje života
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2014. 17:31h

Stotine ljudi izašle su danas na ulice Pariza, na poziv muslimanskih lidera da osude, kako su rekli, divljaštvo ekstremista Islamske države, dok su širom Francuske zastave bile spuštene na pola koplja zbog ubistva francuskog državljanina.

Muslimani koji su učestvovali u protestu, osudili su ubistvo 55-godišnjeg planinara Erva Gurdela, kog su pogubili ekstremisti iz Alžira, povezani s Islamskom državom.

"Ovaj skup predstavlja snažan i glasan izraz naše želje za nacionalnim jedinstvom i naše čvrste volje da živimo zajedno", poručio je ispred glavne džamije u Parizu Dalil Bubakur, šef Francuskog savjeta za muslimansku vjeru, zvaničnog predstavnika zajednice od oko pet miliona muslimana koji žive u Francuskoj.

"Islam je religija mira", istakao je on i dodao da ona nalaže poštovanje života.

Vodeći predstavnici muslimanske zajednice, takođe su potpisali poruku objavljenu u današnjim izdanjima francuskih novina, u kojoj osuđuju "zvjerstva počinjena u ime krvave ideologije, skrivajući se iza islamske religije".

"I mi smo "prljavi Francuzi", navodi se u poruci, aludirajući na jedan od izraza koje koriste pripadnici Islamske države.

Protest je održan dok su zastave širom Francuske bile spuštene na pola koplja u znak žalosti ubog smrti Gurdela, podsjetio je AFP.

Planinara Erva Gurdela, oteli su u nedjelju pripadnici alžirske oružane grupe Džund al-Hilifa, čemu je prethodio poziv Islamske države muslimanima da ubijaju građane iz zemalja umiješanih u borbu protiv ekstremista koju predvode SAD, "naročito zlobne, prljave Frnacuze".

Prijetnja je zabrinula francuske vlasti, koje su pojačale mjere bezbjednosti na javnim mjestima i u prevozu.

Galerija

Bonus video: